17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας – Το Ανοιξιάτικο ραντεβού του σινεμά

by/ 0 Comments / 42 View / 01/04/2016

Το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από την Πέμπτη 7 έως και την Τετάρτη 13 Απριλίου και στη Θεσσαλονίκη, από την Πέμπτη 14 έως και την Τετάρτη 20 Απριλίου.  

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στην μεγάλη οθόνη, επιλεγμένες μεγάλου μήκους ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν στις Κινηματογραφικές Αίθουσες: Δαναός, Embassy Nova Odeon και Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Αuditorium Theo Angelopoulos στην Αθήνα και στους Κινηματογράφους: Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας.

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε ένα φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας. Μέσα στα 17 χρόνια που έχουν περάσει, ο γαλλόφωνος κινηματογράφος κέρδισε το αθηναϊκό κοινό και κατοχύρωσε επάξια τη θέση του δίπλα στα δύο σημαντικά ελληνικά φεστιβάλ κινηματογράφου: το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας .

Το Φεστιβάλ ξεκινά με την ταινία «Ο Βασιλιάς Μου» της Μαϊγουέν, η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών και η πρωταγωνίστρια Εμανουέλ Μπεργκό απέσπασε βραβείο γυναικείας ερμηνείας. Στην ταινία πρωταγωνιστεί, επίσης, ο Βενσάν Κασέλ.

Μετά την τελετή λήξης θα προβληθεί η ταινία «Μαμά, Γύρισα!» του Ερίκ Λαβέν.

Φέτος, το Φεστιβάλ δίνει «λευκή κάρτα» στο φεστιβάλ κινηματογράφου animasyros, το οποίο επέλεξε ταινίες animation για μικρούς και μεγάλους.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ένα Σινέ-Κονσέρτο. Η ταινία «Έσχατον» θα συνοδευτεί από ζωντανή μουσική σε μία προβολή που θα είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Απριλίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί, επίσης, η ταινία «Η Δικιά Μας Οικογένεια» του Ζαν-Πολ Ραπενό.

Το Φεστιβάλ έχει εξελιχθεί σε μία από της σημαντικότερες διοργανώσεις της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ με τη συνεχή υποστήριξη της Unifrance, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συνεχίζει να συμβάλλει σημαντικά ώστε η Ελλάδα να αγοράζει και να διανέμει ταινίες γαλλόφωνης παραγωγής, στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Κριτική Επιτροπή

Delphine και Μuriel Coulin, Πρόεδροι

Λήδα Γαλανού, δημοσιογράφος, συνιδρύτρια του flix.gr
Σπύρος Γιανναράς, συγγραφέας, μεταφραστής
Στεφανία Γουλιώτη, ηθοποιός
Παναγιώτης Ευαγγελίδης, συγγραφέας, μεταφραστής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης

Τα Βραβεία
Θα απονεμηθούν δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας:

Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής  που αποτελεί προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού TV5 Monde και του Οργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων, με το οποίο πρόκειται να υποστηρίξουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Το Βραβείο Κοινού, το οποίο θα απονεμηθεί σύμφωνα με τις ψήφους των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το βραβείο κοινού είναι προσφορά της εταιρείας Fischer και θα απονεμηθεί στον Έλληνα διανομέα της βραβευμένης ταινίας, με σκοπό την προώθησή της, όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.