Όχι στην επιστροφή στην κανονικότητα του καταναλωτισμού, θέλουμε έναν άλλο κόσμο

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Όχι στην επιστροφή στην κανονικότητα του καταναλωτισμού, θέλουμε έναν άλλο κόσμο / 11 View / 07/05/2020

Μανιφέστο 200 καλλιτεχνών και επιστημόνων από τις σελίδες της “Le Monde” – Η πανδημία της κορωνοϊού αποτελεί «τραγωδία», αλλά «η κρίση έχει το καλό ότι μας προσκαλεί να αντιμετωπίσουμε τα ουσιώδη ζητήματα»

Η Μαντόνα, ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, η Τζέιν Φόντα, η Μόνικα Μπελούτσι, η Ιζαμπέλ Ατζανί, η Πενέλοπε Κρουζ, ο φωτογράφος Γιαν Αρτίς Μπερτρά, ο νομπελίστας της Ειρήνης Μοχάμεντ Γιουνούς, οι σκηνοθέτες Πίτερ Μπρουκ και Μπετράν Ταβερνιέ και σχεδόν άλλοι ακόμη διακόσιοι καλλιτέχνες, επιστήμονες και νομπελίστες από ολόκληρο τον κόσμο απηύθυναν από τις σελίδες της «Le Monde» μια έκκληση εναντίον της «επιστροφής στην κανονικότητα» μετά το τέλος της πανδημίας για να ζητήσουν με ένα είδος «Μανιφέστου» μια οικολογική και ριζική μεταρρύθμιση του καταναλωτικού μοντέλου.

«Μας φαίνεται αδιανόητο να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Οι διορθώσεις δεν θα είναι επαρκείς. Το πρόβλημα είναι συστημικό. Η οικολογική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελεί μια ‘μετα-κρίση’. Ο καταναλωτισμός μάς οδήγησε να αρνηθούμε την αξία της ίδιας της ζωής, αυτής των φυτών, της αξίας των ζώων και μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Η ρύπανση, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η καταστροφή των φυσικών χώρων οδηγούν τον κόσμο σε σημείο ρήξης» τόνισαν στο κάλεσμά τους οι 200 περίπου προσωπικότητες που συνυπέγραψαν το κείμενο, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Γαλλίδας ηθοποιού Ζιλιέτ Μπινός και του Γάλλου αστροφυσικού και φιλόσοφου Ορελιάν Μπαρό.

Η πανδημία της Covid-19 αποτελεί «τραγωδία», αλλά «η κρίση έχει το καλό ότι μας προσκαλεί να αντιμετωπίσουμε τα ουσιώδη ζητήματα», συνεχίζουν οι καλλιτέχνες και οι επιστήμονες καλώντας «επισήμως τους ηγέτες και τους πολίτες να βγουν από την αστήρικτη λογική που εξακολουθεί να επικρατεί για να εργαστούν επιτέλους για μια βαθιά αναθεώρηση των στόχων, των αξιών και της οικονομίας».

Το «Μανιφέστο» αυτό των καλλιτεχνών και επιστημόνων υποστηρίζει ότι ένας «ριζικός μετασχηματισμός επιβάλλεται σε όλα τα επίπεδα», που «δεν θα συμβεί χωρίς μαζική και αποφασιστική στράτευση», «χωρίς να δουλέψουμε για την εκ βάθρων αναθεμελίωση των στόχων, των αξιών και των οικονομιών», γιατί «είναι θέμα επιβίωσης όσο και αξιοπρέπειας και συνέπειας».

Η μιζέρια και η απανθρωπιά της Ευρώπης

Το «Μανιφέστο» αυτό των καλλιτεχνών και επιστημόνων απέχει παρασάγγας από τη μιζέρια και την απανθρωπιά των ισχυρών της Ευρώπης, που αδιαφορούν στην πράξη για τις δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τους χιλιάδες ανθρώπους στις μονάδες εντατικής, γιατί τα εθνικιστικά και οικονομικά συμφέροντα παραμένουν για πολλές κυβερνήσεις πάνω από την κοινή ευημερία της ηπείρου μας.

Η τυφλή Ευρώπη της διαδρομολογίας των Βρυξελλών και της Φραγκφούρτης ψάχνει ακόμη να ανακαλύψει τις αρμοδιότητες του «νομισματοκοπείου» της μέσα από τις γραμμές μιας δικαστικής απόφασης, χωρίς ένα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό όραμα για τους ανθρώπους της και τη φύση. Οι λογιστές και οι εμποράκοι της Ευρώπης αποτελούν το πρόβλημα που θέτει το «Μανιφέστο» των καλλιτεχνών και επιστημόνων.

«Δεν επαφίεται σε κανένα συνταγματικό δικαστήριο να αποφασίζει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η ΕΚΤ. Η ανεξαρτησία της είναι στην καρδιά των ευρωπαϊκών συνθηκών, τις οποίες έχει κυρώσει και η Γερμανία», υποστήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε, προειδοποιώντας ότι «βρίσκω εκτός τόπου ένα εθνικό δικαστήριο, έστω κι αν είναι συνταγματικό δικαστήριο, να ζητεί από την ΕΚΤ να αιτιολογήσει τις αγορές της. Δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε αυτές τις πρωτοβουλίες».

Την ίδια στιγμή όμως, το μεγαλύτερο κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση του Κόντε αρνείται τη νομιμοποίηση των ξένων μεταναστών που βρίσκονται στην Ιταλία και που τους έχει ανάγκη για να σώσει τουλάχιστον την αγροτική παραγωγή της από την καταστροφή. Γεγονός που καθιστά σαφές ότι, παρ’όλο το σθένος που έχει δείξει ο Ιταλός πρωθυπουργός σε πολλά πράγματα, περιτριγυρίζεται από μικρόψυχους κρυπτορατσιστές, που ακόμη και μέσα στην καταστροφή της πανδημίας προσπαθούν να πάρουν από τον Σαλβίνι το λάβαρο του κοινωνικού κανιβαλισμού.

Μια αναίσχυντη δεξιά καρικατούρα, που λέγεται Πάμπλο Κασάδο, ούρλιαζε χθες το απόγευμα στη Βουλή της Μαδρίτης εναντίον του «συνταγματικού πραξικοπήματος» της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Σάντσεθ και του αριστερού Ιγκλέσιας, γιατί ήθελαν να παρατείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 24 Μαΐου για να μπορεί η κυβέρνηση να έχει το νομικό πλαίσιο για να στηρίξει την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και να περιορίσει τη διασπορά του ιού.

Ένας από τους βρικόλακες του Φράνκο, που λέγεται Αμπασκάλ και είναι αρχηγός του φασιστικού Vox, οδυρόταν, από την πλευρά του, ότι η Ισπανία κινδυνεύει να γίνει κόκκινη από τους οπαδούς του Τσε Γκεβάρα, αδιαφορώντας για τα αίμα που χύθηκε από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις περικοπές στα νοσοκομεία και τα δημόσια γηροκομεία.

Οι διάφοροι Αμπασκάλ, Λεπέν, Σαλβίνι, Όρμπαν και Καζίνσκι φοβούνται υποκριτικά ότι η Γη μπορεί να γίνει κόκκινη; Αν δώσουμε μεγάλη βάση σε αυτά που μας είπαν χθες ο Ντι Νίρο και η Μπελούτσι, ο Αλμοδόβαρ και ο Ταβερνιέ, η Μαντόνα και η Φόντα, και ο εξαιρετικός Γιουνούς με τον Μπαρό, μπορούμε να φανταστούμε έναν πολύχρωμο κόσμο που θα αλλάξει και τη μονότονη Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού, του εθνικισμού και του ρατσισμού.

avgi.gr