ΥΠΕΝ: Ξεκίνησε η κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων στη Μακρόνησο

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΥΠΕΝ: Ξεκίνησε η κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων στη Μακρόνησο / 4 View / 13/03/2020

Τις αποφάσεις κατεδάφισης των 22 αυθαίρετων κτισμάτων στη Μακρόνησο εκτελεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς σήμερα μπήκε η πρώτη μπουλντόζα σε αυθαίρετη κατοικία – και κτίσματα γύρω της – στην ανατολική πλευρά του νησιού, λίγα μέτρα από τη θάλασσα.

Στην πράξη κατεδάφισης παραβρέθηκε κλιμάκιο της διεύθυνσης σώματος επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος, του τμήματος δόμησης και κατεδαφίσεων του υπουργείου, στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού και η δήμαρχος Κέας.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα έχουν κατεδαφιστεί όλα τα αυθαίρετα κτίσματα που αφορούν σε παλαιές και νεώτερες κατοικίες, ορισμένες  εξ αυτών κτισμένες πάνω σε πρώην κτήρια στρατώνων του ιστορικού νησιού.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, οι κατεδαφίσεις δεν θα περιορισούν στη Μακρόνησο. Στόχος του υπουργείου είναι να προκηρυχθεί αμέσως νέος διαγωνισμός για την κατεδάφιση 60 αυθαιρέτων στη Δυτική Αττική που βρίσκονται στον αιγιαλό και την παραλία κι ορισμένα δασικά κτίσματα τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή, όσο και στη Γλυφάδα. Ο εν λόγω διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση  είχε κηρυχθεί άγονος.

Με αφορμή την έναρξη των κατεδαφίσεων στη Μακρόνησο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε πως αυτή «έχει τόσο περιβαλλοντική, όσο και ιστορική αξία» και υπενθύμισε πως τον Αύγουστο του 2019 όλο το νησί χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος.

«Οι αποφάσεις κατεδάφισης ελήφθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς σήμερα υλοποιούμε αυτές τις αποφάσεις και δεν σταματούμε εδώ. Με βάση τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς και δεν έχουν υλοποιηθεί, προκηρύσσουμε τους σχετικούς διαγωνισμούς για την κατεδάφιση και αυτών των αυθαιρέτων. Επιτέλους και στο θέμα αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι» τόνισε ο υπουργός.
Υπενθυμίζεται ότι με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο του υπουργείου, δίνεται η τελευταία παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με τις πολύ βαριές αυθαιρεσίες, «κατηγορίας 5». Από τον Ιούνιο και μετά δεν θα υπάρξει άλλη τέτοια δυνατότητα για αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία. Μετά το πέρας της 30ής Ιουνίου, τίθεται σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Ταυτότητα, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της τακτοποίησης των αυθαιρέτων από 1 έως 4. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν πλέον να τακτοποιούν τα ακίνητά τους για μόνο πέντε έτη, με προσαυξημένα ποσά κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης κι επιπλέον 5% για κάθε έτος καθυστέρησης. «Απαρέγκλιτα τηρείται η “κόκκινη” γραμμή του 2011, ξεκαθαρίζει το ΥΠΕΝ.

naftemporiki.gr