Το ύστατο αντίο στον Δημήτρη Μαρωνίτη

by/ 0 Comments / 86 View / 14/07/2016

Φίλοι, συνοδοιπόροι, μαθητές, πολιτικοί και θαυμαστές του έργου του, συνόδευσαν το πρωί τον Δημήτρη Μαρωνίτη στην τελευταία του κατοικία, στο Α΄ νεκροταφείο.

Η σύζυγος του σπουδαίου «δάσκαλου», Ανθή και οι κόρες τους Νίκη και Εριφύλη, δέχτηκαν στην εκκλησία όπου εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία, τα βαθιά συλλυπητήρια από πλήθος κόσμου και κατ’ αρχήν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Nίκος Βούτσης, ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο Φώτης Κουβέλης έδωσαν το «παρών» στην κηδεία του κορυφαίου κλασικού φιλολόγου, νεοελληνιστή, μεταφραστή και κριτικού Δημήτρη Μαρωνίτη, που με την παρουσία του σφράγισε τα ελληνικά γράμματα, ανοίγοντας πολλαπλά πεδία έρευνας για τους νεώτερους.

Από την παλαιότερη γενιά της Θεσσαλονίκης και της «Δημοκρατικής Άμυνας» παραβρέθηκαν στην κηδεία οι φίλοι του, Σωτήρης Δέδες, Στέλιος Νέστορας, όπως επίσης ο Γεράσιμος Νοταράς.

maronitis2

Τον Δημήτρη Μαρωνίτη «αποχαιρέτησαν» ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Περικλής Μήτκας, και ο διευθυντής του «Βήματος της Κυριακής» κ. Αντώνης Καρακούσης.

Στην κηδεία παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Κώστας Γκιουλέκας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης, ο διευθυντής της Εφημερίδας των Συντακτών, Νικόλας Βουλέλης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974 (ΣΦΕΑ) Κώστας Μανταίος, η Δώρα Καλλιπολίτη μέλος του ΔΣ του ΣΦΕΑ, η καθηγήτρια του ΑΠΘ Λίζυ Τσιριμώκου, ο συγγραφέας Αλέκος Ζάννας, ο συγγραφέας Γιώργος Χουλιάρας, ο ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβοριάς, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Ολιβιέ Ντεκότ, ο ποιητής Μάνος Ελευθερίου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, οι σκηνοθέτες Βασίλης Παπαβασιλείου και Μιχαήλ Μαρμαρινός, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, εκδότες κ.ά.