Το Μουσείο Φρυσίρα τιμά τους «Απόντες» δημιουργούς

by/ 0 Comments / 35 View / 05/09/2016

Το Μουσείο Φρυσίρα εγκαινιάζει, αυτόν τον μήνα, μια έκθεση φόρο τιμής σε είκοσι εννέα (29) καλλιτέχνες από τις συλλογές του Μουσείου, δημιουργούς που δεν βρίσκονται πια στη ζωή, αλλά παραμένουν παρόντες μέσα από τα έργα τους. Είναι οι «Απόντες», υπενθυμίζει η έκθεση, που «καταδεικνύουν ότι ακόμη και μπροστά στο αμετάκλητο του θανάτου υπάρχει μια εξαίρεση, καθώς τα έργα τέχνης συνεχίζουν τη δική τους πορεία αθανασίας μέσα στον χρόνο, λειτουργώντας, ως τεκμήρια μιας παρουσίας που δεν πέρασε απαρατήρητη, ανασύροντας μνήμες και δημιουργώντας παρακαταθήκες για τους επόμενους».

«Έφυγαν από τη ζωή σημαντικοί καλλιτέχνες που με τη σκέψη, τη συμπεριφορά, τον τρόπο ζωής, τη στάση και το έργο τους, προσπάθησαν να αλλάξουν τον κόσμο» αναφέρει, στο προλογικό σημείωμα της έκθεσης ο συλλέκτης Βλάσης Φρυσίρας, εξηγώντας την επιλογή της εναρκτήριας έκθεσης του μουσείου του: «Ας τους τιμήσουμε, όσοι ζούμε ακόμα και ας τους κρατήσουμε ζωντανούς μέχρις ότου φύγουμε και εμείς, κλείνοντας την πόρτα μιας υπέροχης παράστασης, για να ανοίξει η αυλαία με νέα έργα νέων ανθρώπων, που με τη σειρά τους θα συνεχίσουν και αυτοί να προσπαθούν».

Στην έκθεση συμμετέχουν έργα των: Λεορνάντο Κρεμονίνι, Dado, Golub Leon, Hay Susan, Hortala Phillip, Perrot Philippe, R.B. Kitaj, Rustin Jean, Van Boekel Henk, Vermeersch Jos?. Και Ελλήνων όπως οι Βυζάντιος Κωνσταντίνος (Ντίκος), Γαβρήλος Χάρης, Γράβαλος Παναγιώτης, Γκιτζίρης Κώστας, Γκολφίνος Γιώργος, Διαμαντόπουλος Διαμαντής, Ιωάννου Σταύρος, Καπράλος Χρήστος, Κατράκη Βάσω, Κεσσανλής Νίκος, Λάππας Γιώργος, Λαχάς Κώστας, Μαστιχιάδης Φώτης, Πανιάρας Κώστας, Ρωμανού Χρύσα, Σκουλάκης Δήμος, Φειδάκης Πάνος, Χουλιαράς Νίκος, Χριστοφόρου John.