Το ΚΑΣ για τα ύψη κτιρίων πέριξ της Ακρόπολης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το ΚΑΣ για τα ύψη κτιρίων πέριξ της Ακρόπολης / 10 View / 20/05/2020

Θετική εισήγηση στο σχέδιο «Ειδικού Προεδρικού Διατάγματος καθορισμού υψών εντός οριοθετημένης περιοχής που περιβάλλει την Ακρόπολη και ειδικότερα εντός της περιοχής Μακρυγιάννη/Κουκάκι» έδωσαν ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα ύψη των κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη ορίζονται στα 21 μέτρα και στα 24 μέτρα για ένα τμήμα της Λεωφόρου Συγγρού. Στις ταράτσες τους δεν θα μπορούν να κατασκευάζονται κολυμβητικές δεξαμενές, αλλά θα επιτρέπονται βοηθητικές κατασκευές (π.χ. απόληξη κλιμακοστασίου), το εμβαδό των οποίων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 35 τ.μ., καθώς και φυτεύσεις σε επιπλέον ύψος 1 μέτρου.

Προηγήθηκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που «παγώνει» κάθε οικοδομική άδεια ανέγερσης κτιρίων άνω των 17,5 μέτρων εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της περιοχής Μακρυγιάννη στην Ακρόπολη, καθώς και την ανέγερση του 9ώροφου κτιρίου μαζί με την επισκευή διατηρητέου διώροφου οικήματος της ίδιας περιοχής.

Η απόφαση της Ολομέλειας (705/2020) απέρριψε αίτηση ακύρωσης κατά αποφάσεως του υπουργού Περιβάλλοντος, με την οποία επιβλήθηκε, για ένα έτος, αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεση εργασιών για την ανέγερση κτιρίων με ύψος άνω των 17,50 μ. στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας.

Με αυτόν τον τρόπο οι ανώτατοι δικαστές άνοιξαν ομπρέλα προστασίας στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, απορρίπτοντας τις σχετικές αιτήσεις ακύρωσης πολιτών με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.