Το Θέατρο στη Ζακύνθο τον19ο ΑΙΩΝΑ – του Διονύση Μουσμούτη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το Θέατρο στη Ζακύνθο τον19ο ΑΙΩΝΑ – του Διονύση Μουσμούτη / 33 View / 10/05/2018

Ο Διονύσης Ν. Μουσμούτης αυτή τη φορά ξεπερνάει κάθε προηγούμενο σε εξονυχιστική λεπτολογία, αναλυτική συγκέντρωση στοιχείων και ποιότητα τεκμηρίωσης που χαρακτηρίζει τον ευσυνείδητο ιστορικό του θεάτρου και της λογοτεχνίας, και τούτο γιατί πρόκειται για μια παραστασιογραφία του fior di levante κατά τον θεατρόφιλο αστικό 19ο αιώνα.
Δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο παραστασιολόγιο και την τεκμηρίωσή του, αλλά αναλύει και κομβικά έργα του δραματολογίου, τις παραστάσεις του ερασιτεχνικού θεάτρου, ακόμα και θεάματα του λαϊκού θεάτρου, ώστε να θέτει νέα standards τόσο στην ιστοριογραφία του επτανησιακού θεάτρου όσο και στο ιστορικό της διάδοσης και καλλιέργειας της ιταλικής όπερας στα ελληνικά αστικά ελληνικά κέντρα· πέραν τούτου όμως είναι ακόμα και ένα κεφάλαιο της ιστορίας της ιταλικής όπερας στη διάδοση και καλλιέργειά της σε όλη την Ευρώπη, ακόμα και στις πολιτισμικές περιφέρειες στα νοτιοανατολικά της Γηραιάς Ηπείρου.
Το μεγαλόπνοο και φιλόπονο έργο του ωστόσο δεν περιορίζεται σε μια μουσικολογική σκοπιά, και ας παραθέτει και στοιχεία από το ιστορικό της Φιλαρμονικής και αναφέρει και συναυλίες και ρεσιτάλ, αλλά είναι γραμμένο με τις μεθοδολογικές επιλογές και προδιαγραφές της θεατρικής ιστοριογραφίας. (Βάλτερ Πούχνερ, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)