Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων τιμά τη μνήμη της Αγγελικής Χατζημιχάλη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων τιμά τη μνήμη της Αγγελικής Χατζημιχάλη / 33 View / 12/04/2018

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη της μεγάλης λαογράφου και συγγραφέα Αγγελικής Χατζημιχάλη διοργανώνει, στις 19 Απριλίου, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.

Η Αγγελική Χατζημιχάλη ήταν η πρώτη που αφιερώθηκε στη μελέτη και την ανάδειξη της λαϊκής τέχνης. Γυρνώντας τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας συγκέντρωσε πλούσιο υλικό για την ελληνική παράδοση, το οποίο ανέδειξε μέσα από το συγγραφικό της έργο, αλλά και μέσω εκθέσεων, εργαστηρίων και σχολών. Με τον τρόπο αυτό συνέβαλε καθοριστικά στη διάδοση, στη διατήρηση και στην αξιοποίηση της ελληνικής λαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Σταυρούλα Πισιμίση, η Νόρα Σκουτέρη- Διδασκάλου, η Αικατερίνη Πολημέρου- Καμηλάκη, ο Ευάγγελος Καραμανές και η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου θα μιλήσουν για την Αγγελική Χατζημιχάλη και θα αναδείξουν τους τρόπους με τους οποίους η λαογράφος προσέγγισε και θεμελίωσε την έρευνα της λαϊκής τέχνης, καθώς και το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αφενός αναδύθηκε η επιστήμη της λαογραφίας και αφετέρου έδρασε η ίδια. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στη συμβολή της στην αναβίωση των Δελφικών Εορτών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, την Πέμπτη 19 Απριλίου και ώρα 18:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων (Αμαλίας 22-24- είσοδος από την οδό Σουρή) και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πλάτων Αλέξης Χατζημιχάλης, εικαστικός και πρόεδρος του Ιδρύματος Αγγελική Χατζημιχάλη, και ο Μιχάλης Μερακλής, ομότιμος καθηγητής Λαογραφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ