Στον Ντέιμον Γκάλγκατ το βραβείο Booker 2021

by/ 0 Comments / 0 View / 04/11/2021

Άλλες δύο φορές ήταν υποψήφιος για το βραβείο Μπούκερ (το 2003 και το 2010), τρίτη και τυχερή για τον Νοτιοαφρικανό συγγραφέα Ντέιμον Γκάλγκατ, ο οποίος αναδείχτηκε αυτή τη χρονιά νικητής με το μυθιστόρημά του «The promise» (H υπόσχεση). Η ανακοίνωση του ονόματος του Γκάλγκατ έγινε εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων, την Τετάρτη το βράδυ (περίπου 9.45 ώρα Ελλάδος) σε ζωντανή τελετή στο Radio Theatre του BBC.

Το ένατο κατά σειρά βιβλίο του, το οποίο έχει αποσπάσει ήδη εξαιρετικές κριτικές στη Βρετανία και ενθουσίασε την κριτική επιτροπή των Mπούκερ (παρότι ήταν μια δύσκολη απόφαση, καθώς όλα τα υποψήφια βιβλία ήταν εξαιρετικά, όπως τονίστηκε), εκτυλίσσεται στην Πρετόρια όπου γεννήθηκε ο Γκάλγκατ πριν από 57 χρόνια και περιγράφει την πτώση και την παρακμή μιας λευκής οικογένειας στην Νότια Αφρική, για τέσσερις δεκαετίες, από την εποχή του απαρτχάιντ μέχρι σήμερα. Ο τίτλος «The promise» αναφέρεται σε μια υπόσχεση ότι θα δοθεί στη μαύρη υπηρέτρια της λευκής οικογένειας το σπίτι που κατοικεί, μαζί με τη γη του.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο συγγραφέας στο BBC, ο τίτλος έχει σχέση επίσης με την ανεκπλήρωτη υπόσχεση στη Νότια Αφρική μετά το απαρτχάιντ, την πολιτική του φυλετικού διαχωρισμού και των διακρίσεων που επιβάλλει η κυβέρνηση της λευκής μειονότητας. «Νομίζω ότι πολλοί από εμάς είχαμε μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον. Και νομίζω ότι πολλοί από εμάς νιώθουμε ότι αυτές οι ελπίδες διαψεύστηκαν. Αυτό το μικρό κομμάτι γης είναι μόνο μια χαμένη υπόσχεση, πραγματικά».

Στη βραχεία λίστα υποψήφιοι για το Μπούκερ 2021 ήταν επίσης οι συγγραφείς Patricia Lockwood, Richard Powers, Nadifa Mohamed, Maggie Shipstead και Anuk Arudpragasam.

efsyn.gr