Στον Ζαν-Πολ Ντιμπουά το βραβείο Γκονκούρ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στον Ζαν-Πολ Ντιμπουά το βραβείο Γκονκούρ / 15 View / 05/11/2019

Ο 69χρονος συγγραφέας Ζαν-Πολ Ντιμπουά είναι ο φετινός νικητής του Γκονκούρ, το οποίο αποτελεί το λογοτεχνικό βραβείο με το μεγαλύτερο κύρος στον γαλλόφωνο κόσμο.

Ο Ντιμπουά τιμήθηκε για το βιβλίο του «Tous les hommes n’habitent pas le monde de la meme facon» (εκδ. L’Olivier), που αποτελεί ένα νοσταλγικό μυθιστόρημα για τη χαμένη ευτυχία (προσωρινός ελληνικός τίτλος: «Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο»).

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στη Γαλλία τον φετινό Αύγουστο και αμέσως σκαρφάλωσε στις κορυφαίες θέσεις στις λίστες των ευπώλητων. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σύντομα στα ελληνικά από το ΔΩΜΑ, σε μετάφραση από τα γαλλικά της Μαρίας Γαβαλά.

Ο Ντιμπουά (Jean-Paul Dubois) γεννήθηκε το 1950 στην Τουλούζη, όπου και κατοικεί. Για το βιβλίο του Kennedy et moi (1996) τιμήθηκε με το βραβείο France Télévisions, ενώ για το βιβλίο Une vie française (2004) τιμήθηκε με το βραβείο Femina και το βραβείο μυθιστορήματος Fnac (στα ελληνικά κυκλοφόρησε το 2006, από τις εκδόσεις Διήγηση).

Η υπόθεση του βιβλίου

Βρισκόμαστε σε μια φυλακή στο Μοντρεάλ, όπου ο τρυφερός και καλόψυχος αφηγητής μας, ο Πωλ, κρατείται τιμωρημένος για ένα έγκλημα που δεν γνωρίζουμε. Μοιράζεται το κελί του με ένα θηρίο, τον Πατρίκ, ένα μηχανόβιο που κατηγορείται για φόνο και ο οποίος περνάει τη μέρα του απειλώντας και αμπελοφιλοσοφώντας.

Ο Πωλ μάς διηγείται τη ζωή του, από τα παιδικά του χρόνια στην Τουλούζη, με τη μητέρα του, ιδιοκτήτρια κινηματογράφου που παρασέρνεται απ’ την τρέλα του Μάη του 68, και τον πατέρα του, Δανό πάστορα, που χάνει το δρόμο του και το θεό του.

Ο Πωλ θα βρεθεί στον Καναδά, ακολουθώντας τον πατέρα του, που αναλαμβάνει μια απομονωμένη ενορία. Χωρίς να το πολυσκεφτεί, ο Πωλ καταλήγει επιστάτης σ’ ένα συγκρότημα πολυτελών κατοικιών. Εκεί θα γνωρίσει τον έρωτα της ζωής του και θα χτίσει μια ειρηνική ζωή.

Ποιο είναι το έγκλημα του Πωλ; Τι μπορεί να οδηγήσει έναν άκακο άνθρωπο στη φυλακή;