“Πράσινη” διπλωματία. Του Ανδρέα Παπαστάμου

by/ 0 Comments / 138 View / 09/01/2016

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα ταξίδι στον λαβύρινθο των περιβαλλοντικών διασκέψεων, συνόδων και διαπραγματεύσεων, έτσι όπως το αφηγείται και το σχολιάζει ο Ανδρέας Παπαστάμου, επί πέντε χρόνια μέλος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στη Γενεύη, έδρα των οικονομικών οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών.

Σε έξι κεφάλαια συνοψίζονται οι νεότερες εξελίξεις από το μέτωπο των μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων: από την απότομη κλιματική αλλαγή που βιώνει η Γη και τις φυσικές καταστροφές, μέχρι τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, των υδάτων και του εδάφους, χωρίς να παραγνωρίζεται η ιστορική διαδρομή των μεγάλων ρυθμίσεων του Δικαίου για την προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, ο συγγραφέας μοιράζεται με τον αναγνώστη την πίστη του στο όραμα της βιώσιμης ανθρώπινης κοινωνίας, μιας κοινωνίας που σέβεται τα μέλη της, ιδίως τους αδύναμους και τους πιο ευαίσθητους, μιας κοινωνίας που πασχίζει για το μέλλον των παιδιών της, γνωρίζοντας ότι δεν είναι ανεξάρτητη οντότητα, αλλά μέρος ενός μεγαλύτερου συστήματος, αυτού της Φύσης, σαφώς παλαιότερου και κατά πολύ σοφότερου από τον άνθρωπο!

Τα μεγάλα προβλήματα της βιώσιμης ανάπτυξης απαιτούν σύνθετη και διεπιστημονική προσέγγιση, αλλά κυρίως δημοκρατική συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, από τους ιδιοκτήτες και τα στελέχη των επιχειρήσεων, μέχρι τα μέλη των μη κυβερνητικών οργανώσεων και, φυσικά, τους ίδιους τους πολίτες. Ο χρόνος τελειώνει και όλα τα φυσικά φαινόμενα προειδοποιούν πως αύριο μπορεί να είναι ήδη αργά…

Εκδόσεις: “Πατάκης”