Παγκόσμια θλίψη για τη Παναγία των Παρισίων

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παγκόσμια θλίψη για τη Παναγία των Παρισίων / 8 View / 16/04/2019

Η πυρκαγιά που μαινόταν από χθες βράδυ στην Παναγία των Παρισίων «τέθηκε υπό έλεγχο», ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης το πυροσβεστικό σώμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού σώθηκε από ολική καταστροφή έπειτα από πολύωρη μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες και κατά την επιχείρηση κατάσβεσης τραυματίστηκε σοβαρά ένας πυροσβέστης.

«Θα ανοικοδομήσουμε την Παναγία των Παρισίων μαζί», υποσχέθηκε τα ξημερώματα, εμφανώς συγκινημένος, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Νοτρ Νταμ είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, μέρος της ψυχής μας, ο τόπος όπου βιώσαμε όλα τα μεγάλα γεγονότα, τις επιδημίες, τους πολέμους, τις απελευθερώσεις μας, είναι το επίκεντρο των ζωών μας», πρόσθεσε και εξήγγειλε την έναρξη εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων για την ανοικοδόμησητου καθεδρικού ναού.

«Η Παναγία των Παρισίων φλέγεται και συναισθάνομαι τη θλίψη, το τρέμουλο που νιώθουν τόσοι πολλοί Γάλλοι. Αλλά απόψε θα ήθελα επίσης να μιλήσω για την ελπίδα. Ας είμαστε υπερήφανοι διότι οικοδομήσαμε αυτόν τον καθεδρικό ναό πριν από 800 χρόνια και πλέον και, διαμέσου των αιώνων, τον μεγαλώσαμε και τον βελτιώσαμε. Λέω λοιπόν επίσημα απόψε: θα τον ανοικοδομήσουμε μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εμ. Μακρόν απευθύνοντας έκκληση να συμμετάσχουν «τα μεγαλύτερα ταλέντα» εντός και «πολύ πέραν των συνόρων μας».

Εμβληματικό μνημείο

Οι εικόνες της πυρκαγιάς που κατέκαψε τον γοτθικό καθεδρικό ναό έκαναν τον γύρο ολόκληρου του κόσμου, προκαλώντας έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις εντός κι εκτός Γαλλίας

«Notre Drame», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Libération, «Η καρδιά μας στάχτη», αυτός της La Croix, «Notre-Dame des Larmes» («Η Παναγία των δακρύων», σε ελεύθερη απόδοση) ο τίτλος της Parisien.

Ο ναός βρίσκεται στο επίκεντρο της πλοκής του κλασικού μυθιστορήματος του Βίκτορος Ουγκό, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Η Νοτρ Νταμ, που άρχισε να οικοδομείται το 1163 και ολοκληρώθηκε περίπου έναν αιώνα αργότερα, θεωρείται υπόδειγμα της γαλλικής γοτθικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Η οροφή του ναού, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταστράφηκε, ήταν μια από τις παλαιότερες τέτοιες κατασκευές στο Παρίσι.

Το χρονικό της καταστροφής

Η φωτιά ξέσπασε χθες στις 19:50, την ώρα που στον ναό γίνονταν εργασίες ανακαίνισης, με σκαλωσιές σε τμήματά του (ορισμένα από τα περίφημα μπρούτζινα γλυπτά του είχαν αφαιρεθεί την περασμένη εβδομάδα για συντήρηση).

Εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου που ανεγέρθηκε πριν από οκτώ αιώνες και έφτασε στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη.

Ενώ οι φλόγες συνέχιζαν να κατακαίνε τον ναό όλο το βράδυ, πυροσβέστες μάχονταν για να αποτρέψουν την κατάρρευση του ενός κωδωνοστασίου του, ενώ προσπαθούσαν να περισώσουν όσα περισσότερα θρησκευτικά κειμήλια και -ανεκτίμητης αξίας- έργα τέχνης ήταν δυνατόν.

«Το χειρότερο αποφεύχθηκε, έστω κι αν η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί τελείως», δήλωνε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τα μεσάνυχτα σε δημοσιογράφους, ενώ πυροσβέστες συνέχιζαν τις προσπάθειές τους για να αποφευχθεί η κατάρρευση κι άλλων τμημάτων του ναού και να σβήσουν τελείως τις φλόγες.

Τα ξημερώματα ο επικεφαλής της πυροσβεστικής του Παρισιού, Ζαν-Κλοντ Γκαλέ, διαβεβαίωσε ότι η βασική δομή του κτιρίου σώθηκε από την ολική καταστροφή.

Αποσβολωμένοι, Παριζιάνοι και τουρίστες αδυνατούσαν να πάρουν τα μάτια τους από το θέαμα της πύρινης κόλασης, την ώρα που ηγέτες κρατών σε όλο τον κόσμο εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στους Γάλλους.

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για τη φωτιά. Πάντως πολλές πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία ανέφεραν ότι η υπόθεση εργασίας είναι πως οφειλόταν σε ατύχημα.

Η πυρκαγιά ανάγκασε τον Μακρόν να ακυρώσει το διάγγελμά του προς το έθνος, που σκόπευε να κάνει χθες βράδυ για να δώσει απάντηση στο κύμα των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» που συνταράσσει την προεδρία του.

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών