Παγκόσμια ημέρα της ελευθερίας του τύπου – Μήνυμα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παγκόσμια ημέρα της ελευθερίας του τύπου – Μήνυμα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι / 67 View / 03/05/2017

«Για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, καλώ να τερματισθούν όλα τα κατασταλτικά μέτρα εναντίον των δημοσιογράφων, επειδή η Ελευθερία του Τύπου προωθεί την ειρήνη και τη δικαιοσύνη για όλους» : António Guterres, γενικός γραμματέας ΟΗΕ.

Κάθε χρόνο η 3η Μαΐου είναι η ημέρα που εορτάζονται οι βασικές αρχές της ελευθερίας του Τύπου, για να προωθηθεί η ελευθεροτυπία σ’ όλο τον κόσμο, να υπερασπισθούν τα Μέσα από επιθέσεις εναντίον της ανεξαρτησίας τους και να τιμηθούν οι δημοσιογράφοι που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους.

Η 3η Μαΐου καθορίσθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1993 έπειτα από προτάσεις που υιοθετήθηκαν κατά την 26η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης της UNESCO το 1991.

Πρόκειται για την ημέρα που προωθεί την ανάπτυξη πρωτοβουλιών προς όφελος της Ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως.

Μήνυμα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι:

Πραγματική δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ελευθερία του τύπου.

Ως πρώην δημοσιογράφος, αναγνωρίζω πόσο απαραίτητο είναι να μπορεί κάποιος να εργάζεται ανεξάρτητα. Χωρίς αυτή την ελευθερία δεν μπορεί να υπάρχει πολιτικός έλεγχος, διαφάνεια, καταπολέμηση της διαφθοράς, χρηστή διακυβέρνηση, ελευθερία λήψης αποφάσεων.

Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο ισχυρότερος υπερασπιστής αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δυστυχώς, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν ότι η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης απειλείται όσο ποτέ άλλοτε! Σύμφωνα με διάφορες εκθέσεις, οι δημοσιογράφοι εκφοβίζονται – όχι μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα – αλλά και σε χώρες που συνήθως θεωρούνται δημοκρατικές.

Στην άμεση γειτνίαση μας, η Τουρκία φέρεται να έγινε η «μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου για το δημοσιογραφικό επάγγελμα». Σύμφωνα με το Κέντρο για την Ελευθερία της Στοκχόλμης περίπου 200 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν και 150 μέσα μαζικής ενημέρωσης έκλεισαν μετά το περσινό πραξικόπημα.

Πολλοί δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή και καταπιέζονται στην Κίνα, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υπερασπίζεται πάντα αυτούς που εκθέτουν τις αδικίες, καταδικάζοντας κάθε και όλες τις προσπάθειες λογοκρισίας των δημοσιογράφων!

Επομένως, για άλλη μια φορά, ζητώ την άμεση απελευθέρωση όχι μόνο του Γερμανού Τούρκου δημοσιογράφου Deniz Yücsel, αλλά και όλων εκείνων που αδίκως κρατούνται σε όλο τον κόσμο επειδή κάνουν τη δουλειά τους.

( Τα σκίτσα είναι από την έκθεση της UNESCO και της cartooing for peace, για την ημέρα ελευθερίας του τύπου)