Πέθανε ο συγγραφέας, μεταφραστής και εικαστικός Π. Κουτρουμπούσης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πέθανε ο συγγραφέας, μεταφραστής και εικαστικός Π. Κουτρουμπούσης / 17 View / 21/03/2019

Έφυγε από τη ζωή στα 82 του χρόνια ο συγγραφέας, μεταφραστής και εικαστικός Πάνος Κουτρουμπούσης, μία από τις σημαντικότερες μορφές του μπητ κινήματος στη χώρα μας. Ο Πάνος Κουτρουμπούσης γεννήθηκε το 1937 στη Λιβαδειά. Σπούδασε σινε-σκηνοθεσία στο Centro Sperimentale di Cinematografia, στη Ρώμη, ενώ αργότερα εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτης, βοηθός παραγωγής σε ελληνικές και ξένες ταινίες (1958-1967), στην εικονογράφηση εξώφυλλων βιβλίων και δίσκων στην Αθήνα, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη (1963-1995) και ως παραγωγός ραδιοφώνου στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC (1979-1981) και την Ουάσινγκτον (1982-1984). Συμμετείχε στην παρέα των Ελλήνων υπαρξιστών, ενώ ανακατεύτηκε με το ελληνικό μπητ κίνημα και από το 1963 συμμετείχε στην έκδοση του περιοδικού Πάλι.

Με τον ερχομό της δικτατορίας του ’67 έφυγε στο Λονδίνο. Πέρασε λίγα χρόνια στη Μέση Ανατολή και την Αμερική, δημοσιεύοντας σε ξένα περιοδικά και εκθέτοντας την εικαστική δουλειά του. Το 1978 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του, «Εν αγκαλία de Κρισγιαούρτι» και από τη δεκαετία του ’80 άρχισε να δημοσιεύει διηγήματα και ιστορίες σε ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες. Έργα του (ταχυδράματα) έχουν παρουσιαστεί στο «Τρίτο Θέατρο» της ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Γιώργου Χριστοδουλάκη, καθώς και στο ραδιόφωνο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το ΥΠΠΟΑ για τον θάνατο του Πάνου Κουτρουμπούση

«Το έργο του χαρακτήριζε σουρεαλιστική πνοή, εκρηκτική φαντασία και δηκτικό χιούμορ. Αντισυμβατικός μέχρι το τέλος της ζωής του, ανήκε στην ομάδα των Ελλήνων Υπαρξιστών και αναδείχθηκε σε μια από τις πιο γνωστές μορφές του μπητ κινήματος στη χώρα μας» αναφέρει στην ανακοίνωση του το υπουργείο Πολιτισμού για την απώλεια του Πάνου Κουτρουμπούση.