Πέθανε ο Γιάννης Βόγλης

by/ 0 Comments / 48 View / 20/04/2016

Ο σπουδαίος ηθοποιός, που εδώ και αρκετό καιρό αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα με την υγεία του και νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο, έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία 79 ετών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου 1937. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έγινε στη θεατρική παράσταση «Η άνοδος του Αρτούρο το 1961, υπό τη σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία «Οι Υπερήφανοι», ενώ έγινε γνωστός από την ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» το 1966.

Σημαντική υπήρξε η ερμηνεία του στην ταινία «Κορίτσια στον ήλιο» του Βασίλη Γεωργιάδη, όπου έμεινε η χαρακτηριστική φράση του «Στάσου μύγδαλα!».

Εργάστηκε κυρίως στο θέατρο, μαζί με αξιόλογους ηθοποιούς, όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Μάνος Κατράκης κ.ά.
Για μια πενταετία υπήρξε βασικό στέλεχος του ΚΘΒΕ ενώ αργότερα, τη δεκαετία του ’80 ίδρυσε τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό «Ανατολή». Από τις πιο σημαντικές παραγωγές του ήταν οι ταινίες «Καπετάν Μιχάλης», «Αλέξης Ζορμπάς», «Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ», «Αγαπημένε μου Παππού» και ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, που περιόδευσε στην Ελλάδα, την Κύπρο ακόμα και τον Καναδά, με τεράστια επιτυχία.

Τον Οκτώβριο του 2009 επιλέχτηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας από το Διοικητικό Συμβούλιο του θεάτρου.