Πέθανε από κορωνοϊό ο Δημήτρης Ταλαγάνης

by/ 0 Comments / 7 View / 15/04/2021

Έφυγε από την ζωή την Πέμπτη μετά από ένα μήνα νοσηλείας με λοίμωξη covid-19 ο σημαντικός Έλληνας αρχιτέκτονας, ζωγράφος και καλλιτέχνης.

ΟΔημήτρης Ταλαγάνης γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1945. Ανιψιός του δολοφονημένου το 1947 στελέχους του ΚΚΕ Γιάννη Ζέβγου, έζησε στην Αρκαδία τα παιδικά του χρόνια, πριν μετακομίσει στην Αθήνα, όπου έζησε μέχρι το 1964, για να μεταναστεύσει στη συνέχεια στο εξωτερικό. Σπούδασε με υποτροφία στο Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας και το 1971 πήρε δίπλωμα και μάστερ αρχιτεκτονικής, ενώ έλαβε το πρώτο βραβείο για το σχεδιασμό του Νέου Μουσείου Λένιν. Η μελέτη αυτή εκτέθηκε για ένα χρόνο στην έκθεση των επιτευγμάτων της Σοβιετικής Τεχνολογίας και Επιστήμης, στην οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και ανακηρύχθηκε μόνιμος εκθέτης της. Το 1970 επίσης διακρίθηκε στην παγκόσμια έκθεση OSAKA EXPO 1970 για το σχεδιασμό μιας πόλης 40.000 κατοίκων. Το 1971 πραγματοποίησε μια μελέτη εκμετάλλευσης του Φαληρικού όρμου, όπου πρότεινε την κατασκευή του Νέου Αθηναϊκού Θεάτρου.

Η ενασχόλησή του με την ζωγραφική ξεκίνησε επίσης το 1971 με την μελέτη της αρχιτεκτονικής και της ζωγραφικής της Αναγέννησης στην Ιταλία, ενώ στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Το 1973 πραγματοποίησε την πρώτη έκθεση στο salon d’automne του Grand Palais des Champs Élysées στο Παρίσι, με έργα εμπνευσμένα από τον Γιώργο Σεφέρη. Συνεργάστηκε με τον Γάλλο συγγραφέα και σκηνοθέτη Ζακ Λακαριέρ για να ανεβάσουν το έργο Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου, αναλαμβάνοντας το σχεδιασμό σκηνικών και κουστουμιών. Επίσης πραγματοποιήθηκε έκθεση με έργα του το 1974 στο Foyer Royal de l’ Odéon.

Με την κατάρρευση της Χούντας επέστρεψε στην Ελλάδα, τον Αύγουστο του 1974, συνεχίζοντας να εργάζεται ως αρχιτέκτονας και να εκθέτει έργα του σε διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα, ενώ τα πρώτα χρόνια είχε αναλάβει τα σκηνικά του φεστιβάλ της ΚΝΕ-Οδηγητής.

Είχε, επίσης, ασχοληθεί με τη φωτογραφία, ενώ παράλληλα είχε φιλοτεχνήσει μετάλλια, αφίσες, σκηνικά και κοστούμια. Μεταξύ των σημαντικότερων δημιουργιών του περιλαμβάνονται το αναμνηστικό μετάλλιο στη συνάντηση Ρέιγκαν-Γκορμπατσόφ, η ποιμαντική ράβδος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, το μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, τα αναμνηστικά της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και ο Δίσκο της Εκεχειρίας. Έχει επίσης σχεδιάσει το Άλσος των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ανέλαβε εξάλλου και ρόλο αυτοδιοικητικού στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Τρίπολη, όπου το 1998 διεκδίκησε την δημαρχία και τελικά ανέλαβε αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του Δημήτρη Ταλαγάνη εξέδωσαν τόσο το υπουργείο Πολιτισμού όσο και πολιτικοί, πολιτιστικοί και κοινωνικοί φορείς.

Avgi.gr