Ο συνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος στις Ελληνικές Μουσικές Γιορτές 2017

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο συνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος στις Ελληνικές Μουσικές Γιορτές 2017 / 53 View / 29/05/2017

Την Τρίτη 30 Μαΐου στην Αθήνα στην αίθουσα «Αρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών, στις 8 το βράδυ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Θα παιχτεί η μουσική του νουβέλα ’’Γιούργια στα παλιούρια’’, για κουαρτέτο εγχόρδων.
Το έργο ερμηνεύει το κουαρτέτο εγχόρδων L’ anima και είναι μία από τις πέντε νουβέλες της συλλογής «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά».

Η διάρκεια 17 λεπτών μουσική νουβέλα διαρθρώνεται σε τέσσερα μέρη. Το κάθε μέρος περιλαμβάνει δύο παραγράφους.

Ο Θωμάς Μπακαλάκος για τη σύνθεση των έργων του χρησιμοποιεί, ως μέσον έκφρασης την Ελληνική Μουσική Γλώσσα. Θεωρεί υποχρέωσή του ως συνθέτης να απευθύνεται πρώτα στον Ελληνικό λαό, φυσικά στη μητρική μουσική του γλώσσα. Εξάλλου όπως ο ίδιος έχει τονίσει: «όλοι οι μεγάλοι συνθέτες των προοδευμένων μουσικά λαών και κρατών, έγραψαν τα έργα τους στη μητρική μουσική τους γλώσσα».

Το έργο που θα ακουστεί είναι εφαρμογή της Μουσικής Πρότασης του συνθέτη, για τη σύνθεση έργων σύγχρονης ελληνικής λόγιας μουσικής, κατά το τμήμα που αφορά στην αξιοποίηση του δημοτικού τραγουδιού με σύγχρονη μουσική σκέψη.

Με τη μουσική νουβέλα «Γιούργια στα παλιούρια» ο συνθέτης περιγράφει ιστορίες, καταστάσεις, συναισθήματα, προβληματισμούς και εκδηλώσεις απλών ανθρώπων που έζησαν αυτό το δημοτικό τραγούδι στη λειτουργικότητά του.