Ο Γιαν Φαμπρ αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ελληνικού Φεστιβάλ

by/ 0 Comments / 53 View / 11/02/2016

Μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Ευρώπης στο χώρο της σύγχρονης τέχνης, ο διακεκριμένος Φλαμανδός καλλιτέχνης Γιαν Φαμπρ (Jan Fabre), αναλαμβάνει τα «ηνία» του Ελληνικού Φεστιβάλ, μετά την αποχώρηση του Γιώργου Λούκου.

Αμβέρσα, μέσα της δεκαετίες του ’70, Municipal Institute of Decorative Arts και Royal Academy of Fine Arts. Από εκεί ξεκινά η περιπέτεια του Jan Fabre, μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας που έμελλε μερικά χρόνια αργότερα να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής τέχνης.

Ένας καλλιτέχνης που έγραψε θεατρικά έργα, υπηρέτησε την τέχνη της performance και της Bic-art, ίδρυσε τον περιβόητο καλλιτεχνικό οργανισμό Troubleyn, σκηνοθέτησε παραστάσεις και ταινίες, μπήκε πανηγυρικά στο Λούβρο, φιλοτέχνησε την οροφή του παλατιού των Βρυξελλών, εξερεύνησε τις δυνατότητες της γλυπτικής και των έργων μνημειακών διαστάσεων.

O πολυεπίπεδος εικαστικός καλλιτέχνης, χορογράφος, σκηνοθέτης, σκηνογράφος και συγγραφέας, έχει επισκεφτεί πάρα πολλές φορές τη χώρα μας, ενώ έχει παρουσιάσει έως τώρα τις εξής παραστάσεις:

~ «Άγγελος Θανάτου», εγκατάσταση- χοροθέατρο στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (2004).

~ «I am a mistake» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2007).

~ Στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας το έργο «Another Sleepy Dusty Delta Day», που ερμήνευσε η χαρισματική Ελληνίδα Άρτεμις Σταυρίδη (2010).

~ Στο Θέατρο Παλλάς το «’Όργιο της Ανεκτικότητας» (2011).

~ Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τις παραστάσεις «Η δύναμη της θεατρικής τρέλας» και «Αυτό είναι θέατρο όπως θα ελπίζαμε και όπως θα περιμέναμε να είναι» (2012).

~ Στο πλαίσιο των 50ων Δημητρίων, το έργο «Mount Olympus – To glorify the cult of tragedy»- μια 24ωρη performance, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (2015).