Ομαδική εικαστική έκθεση στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με θέμα το προσφυγικό

by/ 0 Comments / 105 View / 16/02/2016

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον «πρόσφυγα» φιλοξενεί το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού μέσα στο Μάρτιο. Ανάμεσα τους η ομαδική εικαστική έκθεση υπό τον τίτλο «New Era Eaudesea» που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 24 Μαρτίου στην αίθουσα εκθέσεων στη Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην έκθεση, δεκαέξι Έλληνες ζωγράφοι, εικαστικοί και γλύπτες (Νίκος Χαραλαμπίδης, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Ερατώ Χατζησάββα, Ειρήνη Μπαζάρα, Χρίστος Μιχαηλίδης, Μαρίνα Προβατίδου, Χαρά Πιπερίδου, Θοδωρής Λάιος, Βιβή Παναγιώτου, Άρτεμις Αλκαλάη, Ελεάννα Μαρτίνου, Ιωάννα Καφίδα, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Ιωάννης Μαλεγιαννάκης, Αλτίν Πατσέλης και Διονύσης Χριστοφιλογιάννης) επιχειρούν να προσεγγίσουν και να σχολιάσουν μέσα από διαφορετικές φόρμες της τέχνης το φαινόμενο της προσφυγιάς, την σκληρή κοινωνικοπολιτική αυτή πραγματικότητα των σύγχρονων κρατών, την αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών και την αναζήτηση ενός νέου ασφαλέστερου και ειρηνικού τόπου.

Η εικαστικός Ειρήνη Μπαζάρα που έχει αναλάβει την επιμέλεια της έκθεσης, γράφει στο κείμενό της «Το ταξίδι αυτό των προσφύγων γίνεται μέσα από το υγρό πέρασμα της θάλασσας. Το υγρό στοιχείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον άνθρωπο, την ζωή και την γέννηση, εφόσον και η ζωή η ίδια ξεκινάει το ταξίδι της μέσα από το υγρό στοιχείο του νερού».

Πηγή: AΠΕ