Οι Βρυξέλλες ξαναζωντανεύουν μέσω της τέχνης

by/ 0 Comments / 29 View / 05/10/2016

Τις πληγές των πρόσφατων τρομοκρατικών χτυπημάτων προσπαθούν να επουλώσουν οι Βρυξέλλες. Τα μουσεία της πόλης ενώνονται παρουσιάζοντας ενδιαφέρουσα τέχνη με στόχο να προσελκύσουν τουρίστες.

Πρωτοπορία, κλασικοί μοντέρνοι, ζωγραφική, γλυπτική, λίγο πολύ τα πάντα αλλά σε υψηλό επίπεδο. Οι Βρυξέλλες θέλουν και πάλι να γεμίσουν τα μουσεία με κόσμο. «Έχουμε μια πλούσια κληρονομιά την οποία μπορούμε να επιδείξουμε» δήλωσε η Βελγίδα βουλευτής Καρίν Λαλιέ, η οποία ανάμεσα σε άλλα είναι υπεύθυνη για θέματα πολιτισμού στην πόλη των Βρυξελλών. Από τότε που έγιναν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη βελγική πρωτεύουσα, ο αριθμός των επισκεπτών στα μουσεία έχει μειωθεί κατά 40%.

«Η δύναμη της πρωτοπορίας τότε και τώρα» είναι μια από τις θεματικές ενότητες. Ο τίτλος είναι αντιπροσωπευτικός όμως για όλο το εύρος του προγράμματος. Στη δύναμη της πρωτοπορίας και τον ρόλο που έπαιξε στις επόμενες γενιές είναι επικεντρωμένη η προσπάθεια των σημαντικότερων μουσείων στις Βρυξέλλες τους επόμενους μήνες.

Την αρχή θα κάνει το κέντρο τέχνης Vanderborght στην καρδιά της πόλης. Σε μια έκταση 6.000 τ.μ. παρουσιάζονται 16 Βέλγοι και Αμερικανοί καλλιτέχνες με πάνω από 250 έργα. Ο τίτλος της συγκεκριμένης έκθεσης είναι «Ζωγραφική μετά τον μεταμοντερνισμό. Βέλγιο-ΗΠΑ» και στόχος είναι να δείξει πως οι καλλιτέχνες δημιούργησαν μια νέα ζωγραφική ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής και δημιουργίας τους.

Γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν

Τα περισσότερα από τα έργα είναι αφηρημένα και μεγάλων διαστάσεων και «παίζουν» με το αίσθημα του χώρου. Η Αμερικανίδα επιμελήτρια Μπάρμπαρα Ρόουζ απέφυγε να χαρακτηρίσει αυτή την αισθητική.

«Η δύναμη της πρωτοπορίας τότε και τώρα» παρουσιάζεται διαφορετικά στο μουσείο BOZAR. Εκατό περίπου έργα παρουσιάζουν τα πιο σημαντικά στιλ που αναπτύχθηκαν μετά το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου όπως για παράδειγμα «Η γέφυρα» και

«Ο Γαλάζιος Καβαλάρης».

Θα παρουσιαστούν καλλιτέχνες όπως ο Έντβαρντ Μουνχ, ο Αλεξάντερ Αρχιπένκο, ο Τζέιμς Ένσορ μαζί με σύγχρονους καλλιτέχνες όπως οι Μαρλέν Ντυμά, Όλαφουρ Ελίασον και Μαρσέλ Οντενμπάχ. Όπως δήλωσε ο Γερμανός επιμελητής από την Δρέσδη Ούλριχ Μπίσοφ στόχος είναι να δείξουν ότι το παρελθόν έχει άμεση σύνδεση με το σήμερα.

Τέλος, «14-18. Ρήξη και συνέχεια» είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζεται από τις 29 Σεπτεμβρίου στα Βασιλικά Μουσεία των Καλών Τεχνών της βελγικής πρωτεύουσας. Πενήντα έργα εξιστορούν την ιστορία της βελγικής τέχνης κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Βρυξέλλες επενδύουν στην τέχνη λοιπόν για να προσελκύσουν κόσμο και να βρει η βελγική πρωτεύουσα την παλιά της ζωντάνια.

Πηγή: Deutsche Welle