Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής για την ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής για την ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C / 8 View / 05/10/2020

Με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής τιμώνται από κοινού ο Βρετανός Μάικλ Χόουτον και οι Αμερικανοί Χάρβεϊ Άλτερ και Τσαρλς Ράις για «την ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C», που «βοήθησε στον εντοπισμό του μέσω εξετάσεων αίματος και στην παρασκευή νέων φαρμάκων που έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές».

Οι τρεις επιστήμονες επιβραβεύονται για την «αποφασιστική συμβολή» τους στον αγώνα για την καταπολέμηση της ηπατίτιδας, «ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, που προκαλεί κίρρωση και καρκίνο του ήπατος», στον κόσμο, αιτιολόγησε την ανακοίνωσή της η επιτροπή απονομής των Νόμπελ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει σε περίπου 70 εκατομμύρια τον αριθμό των λοιμώξεων από ηπατίτιδα C, η οποία προκαλεί ετησίως 400.000 θανάτους.

Πέρυσι, το σημαντικό βραβείο είχε δοθεί στους τρεις Αμερικανούς και Βρετανούς επιστήμονες που είχαν ανακαλύψει ότι τα κύτταρα «αισθάνονται και προσαρμόζονται» στα διαθέσιμα επίπεδα οξυγόνου.

Ποιοι είναι οι φετινοί νικητές

Ο Χάρβεϊ Άλτερ είναι ιατρικός ερευνητής στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στο Μέριλαντ. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, εντόπισε μια μυστηριώδη λοίμωξη από ηπατίτιδα σε μεταγγίσεις, η οποία δεν ήταν ούτε ηπατίτιδα Α, ούτε ηπατίτιδα B, προσθέτει η Επιτροπή Νόμπελ στην ανακοίνωσή της.

Χρόνια αργότερα, το 1989, ο Μάικλ Χόουτον και η ομάδα του πιστώθηκαν την ανακάλυψη της γενετικής αλληλουχίας του ιού, ενώ ο Τσαρλς Ράις αποκρυπτογράφησε έπειτα από πολυετή έρευνα, τον τρόπο με τον οποίο ο ιός αντιδρούσε, με τις εργασίες του να οδηγούν στην ανακάλυψη μιας νέας επαναστατικής θεραπείας μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2010.

Η εργασία τους «αποτελεί ένα ιστορικό επίτευγμα στον συνεχιζόμενο αγώνα μας κατά των ιογενών λοιμώξεων» επισήμανε η Γκουνίλα Κάρλσον Χέντεσταμ, η οποία είναι μέλος της Επιτροπής Νόμπελ.

Ο Μάικλ Χόουτον είναι καθηγητής ιολογίας στην έδρα Li Ka Shing του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά. Είναι επίσης διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης ιολογίας Li Ka Shing στο πανεπιστήμιο.

Ο γεννημένος στο Σακραμέντο Τσάρλς Ράις είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rockefeller στη Νέα Υόρκη. Από το 2001 έως το 2018, ήταν επιστημονικός και εκτελεστικός διευθυντής στο Κέντρο Μελέτης της Ηπατίτιδας C στο πανεπιστήμιο.

Το φετεινό Νόμπελ είναι το πρώτο από το 2008 που είναι άμεσα συνδεδεμένο με έναν ιό.

Έπειτα από ένα πρώτο, το Νόμπελ Χημείας του 1946, με το οποίο τιμήθηκαν δύο ιολόγοι, το σημερινό Νόμπελ έρχεται να προστεθεί σε συνολικά 17 βραβεία που συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με εργασίες πάνω στους ιούς, σύμφωνα με τον πρώην γραμματέα της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών Άρλινγκ Νόρμπι.

Αλλαγές στην απονομή λόγω Covid-19

Αν και τα Νόμπελ αναμένεται να ανακοινωθούν βάσει προγράμματος αυτήν την εβδομάδα, η επιδημία της COVID-19 ανάγκασε την ακύρωση της τελετής απονομής τους με φυσική παρουσία στις 10 Δεκεμβρίου, στη Στοκχόλμη.

Οι τρεις τιμηθέντες με το Νόμπελ Ιατρικής 2020 θα παραλάβουν το βραβείο τους στη χώρα στην οποία διαμένουν, ενώ όλοι όσοι θα τιμηθούν φέτος με Νόμπελ θα κληθούν να εορτάσουν τα βραβεία τους μαζί με αυτούς που θα τιμηθούν το 2021, αν βεβαίως έχει βελτιωθεί η κατάσταση σε σχέση με την επιδημία του νέου κορονοϊού έως τότε.

Μετά το Νόμπελ Ιατρικής, ακολουθούν αύριο Τρίτη το Νόμπελ Φυσικής, την Τετάρτη το Νόμπελ Χημείας και την Πέμπτη το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα ανακοινωθεί την Παρασκευή στο Όσλο, ενώ το Νόμπελ Οικονομίας θα ανακοινωθεί τελευταίο, την ερχόμενη Δευτέρα.

Efsyn.gr