Νόμπελ Ειρήνης στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νόμπελ Ειρήνης στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα / 3 View / 10/10/2020

Οι αγώνες του για την αντιμετώπιση της πείνας και τις επισιτιστικής ανασφάλειας ήταν ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή των Νόμπελ αποφάσισε το φετινό βραβείο Ειρήνης να δοθεί στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Την ανακοίνωση έκανε από το Όσλο ο επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής των Νόμπελ, Μπέριτ Ράις-Άντερσεν.

Η Επιτροπή των Νόμπελ αναφέρει ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει επιτείνει το πρόβλημα της πείνας για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και κάνει έκκληση στις κυβερνήσεις να βοηθήσουν ώστε να διασφαλίσουν ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης θα έχουν επαρκεί χρηματοδότηση για να συνεχίσουν το έργο τους.

«Με το βραβείο φέτος η Επιτροπή επιθυμεί να στρέψει τα μάτια του κόσμου στα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα ή κινδυνεύουν από αυτήν», είπε ο Ράις-Άντερσεν. «Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει κομβικό ρόλο στην πολυμερή συνεργασία για να εξασφαλίσει διατροφική ασφάλεια, η οποία είναι εργαλείο για διατήρηση της ειρήνης».

«Στιγμή υπερηφάνειας»

Ο επικεφαλής του Οργανισμού, που υπάγεται στον ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίσλι, δήλωσε μετά την ανακοίνωση ότι «Πρώτη φορά στη ζωή μου έχω μείνει χωρίς λόγια».

«Είναι μια στιγμή υπερηφάνειας», «ένα αληθινό κατόρθωμα», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, Τόμσον Φίρι.

«Μία από τις ομορφιές των δραστηριοτήτων του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος είναι ότι δεν παρέχουμε μόνο τροφή για σήμερα και αύριο, αλλά δίνουμε επίσης στους ανθρώπους τις αναγκαίες γνώσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τους τις μέρες που έρχονται», δήλωσε.

«Η υποψηφιότητα από μόνη της ήταν αρκετή, αλλά η βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης είναι αληθινό κατόρθωμα», πρόσθεσε ο Φίρι, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο έργο του οργανισμού για την παροχή τροφίμων και άλλων προμηθειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όταν σταμάτησαν οι αεροπορικές συνδέσεις. «Αυτό ξεπέρασε τα όρια του καθήκοντος».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων κορονών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η φετινή χρονιά μεταξύ των 318 υποψηφίων -προσώπων και οργανισμών- ήταν ήταν και οι ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπερκ, ο Ρώσος πολιτικός Αλεξέι Ναβάλνι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι Γιατροί της Κούβας, αλλά και ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι υποψηφιότητες κατατίθενται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κάθε χρονιάς από πολίτες, οργανισμούς και κινήματα.

Efsyn.gr