Με υπογραφή ΚΑΣ η απόσπαση αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Με υπογραφή ΚΑΣ η απόσπαση αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου / 12 View / 19/12/2019

Μέρα ντροπής για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και η οποία θα μείνει επιπλέον στην ιστορία ως «μαύρη μέρα» για την Θεσσαλονίκη, καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε μετά από συνεδρίαση 13,5 ωρών να αποσπαστούν οι αρχαιότητες από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 13 υπέρ και 2 κατά. Οι δύο που αντιστάθηκαν στην εκπλήρωση της προφητείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ Πολυξένη Βελένη και ο Βλάσης Κουμούσης καθηγητής Δομοστατικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Η κ. Βελένη δέχθηκε πλήθος προσωπικών επιθέσεων και μάλιστα κάποια στιγμή ο πρόεδρος του ΚΑΣ και γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι εκνευρισμένος από τις τοποθετήσεις της.

Ας σημειωθεί ότι περίπου για 5 ώρες τοποθετούνταν τα στελέχη της Αττικό Μετρό, τα οποία αποδύθηκαν σε προσπάθεια να αποδείξουν ότι η προηγούμενη λύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί διότι…. κινδυνεύουν οι αρχαιότητες που βρίσκονται κάτω από τα ανεπανάληπτα βυζαντινά ευρήματα που έχουν αποκαλυφθεί!

Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν ως συνήθως μίντια που πρόθυμα αναπαρήγαγαν και πολλαπλασίασαν την σαθρή επιχειρηματολογία. Από κοντά το γνωστό δεξιό πολιτικό προσωπικό της πόλης ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας συνεπικουρούμενοι από επιμελητήρια και επιχειρηματίες.

Παλαιοκομματικές μεθοδεύσεις έγραψαν μέρα ντροπής καθώς στο Συμβούλιο κλήθηκαν να πουν την άποψή τους μόνο αργά τα ξημερώματα οι ανασκαφείς των ευρημάτων δηλαδή οι πρώτοι που θα έπρεπε να εξηγήσουν τι βρέθηκε, πόσο σπουδαίο είναι κι αν αξίζει να μείνει στη θέση του.

Όρθιοι παρά τις άπειρες πιέσεις που δέχθηκαν -και με ελάχιστη συμπαράσταση μέσα στο ΚΑΣ, αλλά γράφοντας ένα λαμπρό κομμάτι αντίστασης για τους Έλληνες αρχαιολόγους- στάθηκαν η αρχαιολόγος ανασκαφέας Κρινιώ Κωσταντινίδου και ο προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Γιώργος Σκιαδαρέσης οι οποίοι προς τιμήν τους  ζήτησαν την διατήρηση κατά χώρα των αρχαιοτήτων. Φυσικά δεν εισακούστηκαν.

Σκαιότατα αντιμετωπίστηκαν τα μέλη της Κίνησης Πολιτών για την διατήρηση της πολιτιστικής Κληρονομιάς που ζήτησαν να μείνουν οι αρχαιότητες στη θέση τους. Μάχη έδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και σωματεία του ΥΠΠΟ, εκπρόσωποι της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Όλοι με ένα στόμα έλεγαν μετά την συνεδρίαση ότι αυτά που συνέβησαν στο ΚΑΣ ενίσχυσαν μόνο το οπλοστάσιο για τις προσφυγές που θα ακολουθήσουν στο ΣτΕ.

Όπως γράφει σήμερα η «Εφ.Συν.», η συνεδρίαση για την τύχη του μοναδικού μνημειακού βυζαντινού συνόλου, που αποκαλύπτει ένα μέρος της κοσμικής Θεσσαλονίκης, της δεύτερης σημαντικότερης πόλης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ξεκίνησε με το ιστορικό της πορείας των αρχαιοτήτων καθώς οι αποφάσεις του ΚΑΣ ποικίλλουν.

«Η προμελέτη της πρότασης αυτής κατατέθηκε και πήρε ομόφωνα το πράσινο φως το 2017. Χθες, ωστόσο, επιχειρήθηκε αποδόμηση του έργου που έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα, αφού ο γ.γ. Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, είπε ότι η μελέτη του 2017 “δεν έχει υπογραφεί από τη διεύθυνση μελετών της Αττικό Μετρό”» γράφει η Βασιλική Τζεβελέκου.

Θυμίζουμε ότι η πρόταση για απόσπαση και επανατοποθέτηση είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τη βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.