Μαζικές επιστολές για τη σωτηρία της «υπόγειας Πομπηίας»

by/ 0 Comments / 1 View / 19/05/2021

Φουντώνουν αντί να κατασταλούν -όπως υπολόγιζε η κυβέρνηση- οι αντιδράσεις και εντείνεται ο αγώνας για τη σωτηρία των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ εμφανής σε όλα τα επίπεδα είναι η αμηχανία όσων προωθούν την απόσπαση και καταστροφή του αρχαίου τοπίου, το οποίο έχει δικαίως αποκληθεί «υπόγεια Πομπηία» της Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού γίνονται δέκτες μαζικών επιστολών από επιφανείς προσωπικότητες του διεθνούς ακαδημαϊκού χώρου, ο Σύλλογος Εκτακτων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) κοινοποιεί απόφαση άρνησης συμμετοχής στην καταστροφή, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ανακοινώνει ότι θα πάρει όλα τα… αναγκαία μέτρα και στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης δεν ακούγεται ούτε «κιχ» στην εμφάνιση δημοτικής ομάδας με το πανό «Εγκλημα στην Βενιζέλου».

Ο ΣΕΑ με μια ανακοίνωση που καταλήγει όλο νόημα πως το συμβούλιό του «έχει αποφασίσει ότι θα λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε κανένα μέλος του Συλλόγου μας να μην αναγκαστεί να συμμετάσχει στον τεμαχισμό και την καταστροφή του μοναδικού μνημειακού συνόλου» ζητά «να δοθεί πολιτική λύση για να μην καταστραφούν οι αρχαιότητες», υπογραμμίζοντας πως «εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ, και ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της που άφησαν κυβερνητικές πηγές, επιφανείς επιστήμονες του εξωτερικού ζητούν από τον Πρωθυπουργό να παρέμβει για να σωθεί ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος».

Ο ΣΕΑ παρατηρεί πως «στο χρονικό σημείο που βρισκόμαστε, η ίδια η Αττικό Μετρό έχει έμμεσα παραδεχτεί ότι ο Σταθμός Βενιζέλου δεν θα έχει παραδοθεί το 2023», ενώ, κάνοντας αναλυτικούς υπολογισμούς των εργασιών, τονίζει πως θα φτάσουμε «στον Μάιο 2024 χωρίς καν να έχει γίνει η δοκιμαστική λειτουργία των συρμών!», οπότε όλο το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό «είναι ήδη στον αέρα!»

Προχθές το βράδυ στη διαδικτυακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου, εμφανίστηκε με τις δημοτικές συμβούλους της παράταξης με φόντο τον λογότυπο «Εγκλημα στον σταθμό Βενιζέλου» και λέγοντας στον δήμαρχο πως «δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο έγκλημα που επιχειρείτε εσείς και τα κυβερνητικά στελέχη στα αρχαία της Βενιζέλου».

Μίλησε μάλιστα για τις αντιδράσεις «όχι μόνο αρχαιολόγων, αλλά της διεθνούς κοινότητας. Ολοι αντιτιθέμεθα στο έγκλημα που φαίνεστε αποφασισμένοι να διαπράξετε. Εγκλημα απέναντι στη Θεσσαλονίκη, στην ιστορία, στον πολιτισμό και το οποίο θα φέρει και τη δική σας υπογραφή, τρομακτικής πολιτιστικής καταστροφής». Απευθυνόμενη στον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, του είπε πως θα μείνει «στην ιστορία ως ο δήμαρχος -και η κυβέρνηση- που θέλησαν να ξηλώσουν την Ιστορία, όμως η Ιστορία και ο Πολιτισμός δεν ξηλώνονται». Ούτε ο δήμαρχος, ούτε κάποιος αντιδήμαρχος, ούτε άλλος δημοτικός σύμβουλος έκαναν οιοδήποτε σχόλιο.

Μια σπουδαία συνάντηση-συζήτηση με απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα θέματα της υπόθεσης οργανώνει σήμερα στις 8 το βράδυ η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) με τίτλο «Σταθμός Βενιζέλου: Η ιστορία στη θέση της και το μετρό σε λειτουργία» (μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο κανάλι της Εταιρείας στο youtube).

Συμμετέχουν: Λυδία Καρρά, πρόεδρος ΕΛΛΕΤ, Μιχαήλ Καββαδάς, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Μαρία Μαυρουδή, καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Κλασικών Σπουδών και Σπουδών Μέσης Ανατολής, Πανεπιστήμιο του Berkeley, California, Αναστάσιος Σέξτος, καθηγητής Σεισμικής Μηχανικής, Πανεπιστήμιο του Bristol, Αγγελος Χανιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών, Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών, Πανεπιστήμιο του Princeton, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Συντονίζει η Κλεοπάτρα Θεολογίδου, αρχιτέκτων αναστηλώτρια, πρ. Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΕΤ.

Efsyn.gr