Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία – Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων σε Η.Χ. Παπαδηματρακόπουλο και Β. Βασιλικό

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία – Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων σε Η.Χ. Παπαδηματρακόπουλο και Β. Βασιλικό / 66 View / 08/03/2018

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών απονεμήθηκαν την Τρίτη το βράδυ τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία για τα έτη 2015 και 2016. Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων απονεμήθηκε για τις δύο αυτές χρονιές αντίστοιχα στον Ηλία Χ. Παπαδηματρακόπουλο και στον Βασίλη Βασιλικό.

Τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2015 και 2016 καλύπτουν την εκδοτική παραγωγή του 2014 και του 2015.

Παραλαμβάνοντας το Μεγάλο Βραβείο για το 2015, ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος -δεν μπόρεσε λόγω ασθένειας να παραστεί στην τελετή της απονομής- το αφιέρωσε στους «πατέρες της διηγηματογραφίας μας παράδοσης, που μας χάρισαν ατέλειωτες ώρες αναγνωστικής απόλαυσης και παραμυθίας».

Στη δική του δήλωση, κατά την παραλαβή του δικού του βραβείου, για το 2016, ο Βασίλης Βασιλικός ζήτησε «να προχωρήσουμε μπροστά με τα βραβεία», συμβάλλοντας στην ανανέωση της ελληνικής λογοτεχνίας.

Τα Λογοτεχνικά Βραβεία στις κατηγορίες Μυθιστόρημα, Διήγημα-νουβέλα, Ποίηση, Δοκίμιο-κριτική, Μαρτυρία-βιογραφία-χρονικό-ταξιδιωτική λογοτεχνία και Πρωτοεμφανιζόμενοι ποιητές και πεζογράφοι, για το 2015, έλαβαν αντίστοιχα οι Χρήστος Χωμενίδης, Ανδρέας Μήτσου, Ζέφη Δαράκη, Κατερίνα Σχινά, Νίκος Μπακουνάκης, Χρίστος Κυθρεώτης, Μαρία Φίλη και Ρίκα Μπενβενίστε.

Τα αντίστοιχα Λογοτεχνικά Βραβεία για το 2016 έλαβαν οι Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Ηλίας Παπαμόσχος, Δημήτρης Αγγελής, Σοφία Κολοτούρου, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Γιώργος Βέης, Σοφία Νικολαΐδου, Βασιλεία Γεωργίου και Χρήστος Κολτσίδας.

Απονεμήθηκαν επίσης για τις δύο χρονιές τα Βραβεία Απόδοσης, Μετάφρασης, Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου, Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά και Βιβλίου για Ευαίσθητα Κοινωνικά Θέματα, ενώ απονεμήθηκαν και τιμητικές διακρίσεις σε περιοδικά.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία της και υποδεχόμενη τους βραβευμένους συγγραφείς, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου σημείωσε πως τα βραβεία είναι ενδεικτικά της συγγραφικής δύναμης και πολυφωνίας που εκδηλώνεται στο πεδίο, τόσο της λογοτεχνίας όσο και του θεάτρου: «Οι πνευματικές μας δυνάμεις ανταποκρίνονται με γόνιμο τρόπο στο δημιουργικό έναυσμα της “κρίσης”, αποτυπώνοντας μια κοινωνία στο μεταίχμιο της ανανέωσής της. Ο ζωντανός διάλογος που εκπορεύεται από τη λογοτεχνία και το θέατρο δίνει σχήματα στα ερωτήματα τα οποία μας απασχολούν και διαμορφώνει τις σχετικές απαντήσεις. Η επιλογή των νικητών ήταν δύσκολη και προβλημάτισε ευχάριστα τα μέλη των κριτικών επιτροπών».

Επίσης εξήγγειλε ότι στο εξής η απονομή των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων θα επανέλθει στην αμέσως επόμενη χρονιά από το έτος έκδοσης των βιβλίων, αλλά και καινοτομίες με βάση τις προτάσεις που έχει υποβάλει η ομάδα εργασίας για το βιβλίο την οποία έχει συγκροτήσει το υπουργείο Πολιτισμού.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Ζήρας, πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων για το 2015 και το 2016, σημείωσε ότι όσοι έλαβαν «κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας μέρος στη διαδικασία των κρίσεων, έκαναν μεγάλη προσπάθεια να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Όπως είπε επίσης, έχει επέλθει το πλήρωμα του χρόνου για την εισδοχή νέων μελών στις τάξεις των επιτροπών.