Ιταλία: ‘Εφυγε από τη ζωή ο διανοούμενος και ακτιβιστής της Αριστεράς Ερμάνο Ρέα

by/ 0 Comments / 25 View / 14/09/2016

Έφυγε από τη ζωή ο Ιταλός συγγραφέας, δημοσιογράφος και φωτογράφος Ερμάνο Ρέα, μια από τις τελευταίες εμβληματικές μορφές του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος της Νάπολης.  

Ο Ρέα γεννήθηκε στη Νάπολη το 1927 και απεβίωσε στη Ρώμη στις 13 Σεπτεμβρίου αφήνοντας πίσω  του ένα σημαντικό συγγραφικό έργο που ανέδειξε μεταξύ άλλων τη διάλυση της τεράστιας χαλυβουργίας της Ilva στο Μπανιόλι της μεγαλούπολης του ιταλικού Νότου, που αποτέλεσε επί δεκαετίες το σύμβολο της εκβιομηχάνισης μιας περιοχής που προσπαθούσε να βγει από την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική υπανάπτυξη.

Η ζωή και το έργο του, που συνέδεσε τη λογοτεχνία με την ιστορική παραγματικότητα, δέθηκε με τη Νάπολη.  Το 1996 πήρε μάλιστα ένα ακόμη βραβείο, το Βραβείο Βιαρέτζιο,  για το αυτοβιογραφικό έργο του με τίτλο «Ναπολιτάνικο Μυστήριο».

Ο διαννούμενος της ιταλικής Αριστεράς παρακολουθούσε με πάθος της εξελίξεις στην Ελλάδα.  Ο Ρέα εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημοσίως το 2014 παραμένοντας πιστός στα ιδανικά μιας ζωής.  Υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές στη δημιουργία της «Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα», την οποία στήριξε και προσωπικά  στις Ευρωεκλογές της ίδιας χρονιάς μπαίνοντας τιμητικά επικεφαλής του ψηφοδελτίου της στη περιφέρεια της Νοτίου Ιταλίας.