Η κυβέρνηση «δε βλέπει» τις εικόνες καταστροφής στις Μυκήνες

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η κυβέρνηση «δε βλέπει» τις εικόνες καταστροφής στις Μυκήνες / 11 View / 01/09/2020

Η πυρκαγιά στις Μυκήνες, η οποία έπληξε τον αρχαιολογικό χώρο περνώντας μέσα από αυτόν, προκαλεί θλίψη και εγείρει ερωτηματικά. Η κυβέρνηση κάνει πως δεν βλέπει τις εικόνες καταστροφής, ενώ ίδια στάση τηρεί και η πλειονότητα των μίντια στη χώρα.

Το υπουργείο Πολιτισμού και η κα Μενδώνη ισχυρίζονται ότι το αρχαιολογικό μνημείο υπέστη τη «μικρότερη δυνατή φθορά». Το παρόδοξο της ανακοίνωσης ότι η φωτιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, αλλά «πέρασε από αυτές».

 

«Η ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο ήταν η λιγότερη δυνατή καθώς ήταν απολύτως αποψιλωμένος ο χώρος και δεν υπήρχε καύσιμη ύλη που θα δημιουργούσε θερμικά φορτία τα οποία θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους δομικούς λίθους των μνημείων» ισχυρίστηκε η Λίνα Μενδώνη από τις μηκύνες, όπου μετέβη σήμερα για αυτοψία.

 

ΣΥΡΙΖΑ – Απύθμενο θράσος: η Μενδώνη βλέπει μόνο «λίγο μαύρο στο χώμα»

 

Πολύ σκληρή κριτική επιφύλασσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπουργό Πολιτισμού για την “ανυπολόγιστη καταστροφή”: πυρκαγιά που κατέκαψε τις Μυκήνες, έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας.

 

“Η παγκόσμια κοινή γνώμη και η ελληνική κοινωνία είδαν χτες μια ανυπολόγιστη καταστροφή: πυρκαγιά κατέκαψε τις Μυκήνες, έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας. Η υπουργός Πολιτισμού του «επιτελικού» κράτους του κ. Μητσοτακη ανερυθρίαστα δήλωσε πως ο αρχαιολογικός χώρος υπέστη «τη μικρότερη δυνατή φθορά» και πως «το πολύ-πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα».

 

Η εικόνα όμως μιλάει από μόνη της και εκθέτει πλήρως την κυρία υπουργό για το θράσος και την αμετροέπειά της. Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να ζητήσει μια μεγάλη «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό”.

 

Οι διεθνείς διαστάσεις

 

Ωστόσο οι φωτογραφίες από τα πρακτορεία διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης.

 

Οι «Πολύχρυσες Μυκήνες», το βασίλειο του Αγαμέμνονα, μαυρισμένες πια, ταξιδεύουν σε όλον τον πλανήτη, με τα ξένα μέσα να διακόπτουν το πρόγραμμά τους για να δείξουν την φωτιά.

Οι Μυκήνες (Μυκήναι, Μυκήνη) ήταν αρχαία πόλη της Αργολίδας κοντά στο βουνό Τρητός κι απέναντι απ’ τον Αργολικό κόλπο. Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας, στη βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Στο απόγειο της δόξας τους, το 1350 π.Χ., το κάστρο και η κάτω πόλη είχαν 30.000 κατοίκους και ήταν έκτασης 32 εκταρίων.Πρώτος ο Όμηρος αναφέρει την πόλη περιγράφοντάς την με τα λόγια «ευρυάγυιαν, πολύχρυσον».