Ερχεται η πρώτη Μπιενάλε του MOMus

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ερχεται η πρώτη Μπιενάλε του MOMus / 24 View / 01/10/2019

Από τις 12 Οκτωβρίου η 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης θα απλωθεί σε έξι χώρους στη Θεσσαλονίκη και για πρώτη φορά σε έναν της Αθήνας. Με την κεντρική έκθεση που περιλαμβάνει και έργα των Κουνέλλη, Κlutsis, Farocki, η επιμελητική ομάδα προτείνει εικαστικό «αναστοχασμό» του εαυτού, του κόσμου και της ζωής

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Για τέσσερις μήνες περισσότεροι από 50 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και 11 επιμελητές θα κάνουν «Στάση» σε έξι χώρους στη Θεσσαλονίκη και σε έναν στην Αθήνα στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, από τις 12 Οκτωβρίου έως τις 16 Φεβρουαρίου.

Τρεις βασικές καινοτομίες χαρακτηρίζουν τον θεσμό που συμπληρώνει 12 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα εικαστικά δρώμενα και έχει καταφέρει να κερδίσει τόσο το κοινό εντός συνόρων, όσο και να καθιερωθεί στη διεθνή κοινότητα. Πρωτίστως η φετινή διοργάνωση αποτελεί την πρώτη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης που πραγματοποιείται από τον νεοσυσταθέντα Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – ΜΟΜus.

Δεύτερον η 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης δεν προτείνει ένα συγκεκριμένο θέμα, αλλά έναν καινούργιο τρόπο θέασης και εξέτασης της σύγχρονης τέχνης, με μια κριτική απόσταση, υπό τον γενικό τίτλο «Στάση/Taking a Stance». Και τρίτον δεν περιορίζεται πλέον μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά επεκτείνεται και στην Αθήνα, όπου μέρος της θα φιλοξενηθεί στο MOMus-Μουσείο Αλεξ Μυλωνά.

«Η 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης επιχειρεί να γίνει ένα πεδίο επαναπροσδιορισμού αξιών και προτεραιοτήτων που είναι πιθανότερο να προκύψει όταν δει κανείς τα πράγματα από μια κριτική απόσταση […] Προτείνει λοιπόν μια ιστορική επισκόπηση του εαυτού, του κόσμου και της ζωής μέσα από καλλιτεχνικές θέσεις και έργα. Με ερωτηματικά ή ενθουσιασμό, με αντιστάσεις ή ανατροπές, με ποιητικότητα ή ρεαλισμό, με φαντασία ή κριτική θεώρηση της πραγματικότητας, με ερευνητικότητα ή επινοητικότητα, οι καλλιτέχνες αναζητούν εναλλακτικά σημεία θέασης του παρελθόντος, του παρόντος και μελλοντικού κόσμου, και με κάποιον τρόπο τον ανασυνθέτουν» δίνει το στίγμα της διοργάνωσης η επιμελητική ομάδα, η οποία φέτος αποτελείται τόσο από στελέχη του MOMus -όπως και στην προηγούμενη Μπιενάλε- όσο και από εξωτερικούς συνεργάτες.

Τη φετινή Μπιενάλε διευθύνει η Συραγώ Τσιάρα, η οποία συμμετέχει στην επιμελητική ομάδα μαζί με τους: Λουίζα Αυγήτα, Δόμνα Γούναρη, Παναγή Κουτσοκώστα, Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου, Θούλη Μισιρλόγλου, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Κατερίνα Σύρογλου, Μαρία Τσαντσάνογλου.

Η κεντρική έκθεση θα απλωθεί στη Θεσσαλονίκη στους χώρους του MOMus: Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη -Μονή Λαζαριστών, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO), Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, λιμάνι), Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι), αλλά και στο Αλατζά Ιμαρέτ και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα, στο MOMus-Μουσείο Αλεξ Μυλωνά (πλ. Ασωμάτων, Θησείο).

Στην κεντρική έκθεση θα δούμε ιστορικά έργα των Gustav Klutsis, Γιάννη Κουνέλλη, Harun Farocki, Α. Τάσσου, αλλά και έργα καλλιτεχνών από πολλές γωνίες της γης, ανάμεσά τους οι: Jonathas de Andrade, Art Workers’ Coalition, Helene Black, Βαγγέλης Βλάχος, Tacita Dean, Thomas Demand, Γιώργος Δεπόλλας, Διοχάντη, Jakob Gautel & Ιάσων Καραΐνδρος, Julian Germain, Johan Grimonprez, Kalos&Klio, Gustav Klutsis, Νικόλας Κοζάκης & Raoul Vaneigem, Μαρία Λοϊζίδου, Christien Meindertsma, Πέτρος Μώρης, Claudio Pérez, Βαγγέλης Πλοιαρίδης, Βασίλης Σαλπιστής, Κύριλλος Σαρρής, Jonas Staal, Stelarc, Γιάννης Φαϊτάκης, Παντελής Χανδρής κ.ά.

Στο πρόγραμμα κατά τους τέσσερις μήνες που θα διαρκέσει η 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης θα ενισχυθεί με εκδηλώσεις λόγου, ημερίδες, φεστιβάλ περφόρμανς (17-24/10) και πρότζεκτς. Η διοργάνωση συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).