Δημ. Μυστακίδης: Οι μουσικοί έχουν άποψη και ιδεολογία, δεν είναι μηχανές αναπαραγωγής ήχων

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δημ. Μυστακίδης: Οι μουσικοί έχουν άποψη και ιδεολογία, δεν είναι μηχανές αναπαραγωγής ήχων / 9 View / 09/09/2020

Ο Δημήτρης Μυστακίδης γράφει μερικές σκέψεις με αφορμή κάποια παράπονα για την πρωτοβουλία του, στη διάρκεια της διαδικτυακής συναυλίας του Θαν. Παπακωνσταντίνου, να αναφερθεί στο κάλεσμα της 7ης Οκτώβρη στο Εφετείο (ημέρα ανακοίνωσης της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής) όταν του δόθηκε το μικρόφωνο για να πει το τραγούδι του.

«Η παρακολούθηση (για τους ακροατές) και η συμμετοχή (για τους μουσικούς) σε μια συναυλία είναι μια αισθητική επιλογή. Και όπως όλες οι αισθητικές επιλογές,  εμπεριέχεται σε ένα γενικότερο σύνολο πολιτικών αξιών», γράφει ο Δημ. Μυστακίδης και καταλήγει: «Τα ίδια τα τραγούδια δίνουν ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα. Η μουσική δεν είναι προϊόν μόνο για την διασκέδαση των μαζών. Οι μουσικοί δεν είναι μηχανές αναπαραγωγής ήχων για την τέρψη του κοινού. Έχουν άποψη και ιδεολογία. Αυτό είναι το πακέτο. Δεν διαχωρίζεται».

Γράφει αναλυτικόερα ο Δημ. Μυστακίδης:

«Ανάμεσα στα πολλά που γράφτηκαν για την διαδικτυακή συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στην οποία συμμετείχα, ήταν και κάποια παράπονα για την πρωτοβουλία που πήρα όταν μου δόθηκε το μικρόφωνο για να πω το τραγούδι μου.
Πριν ξεκινήσω, ανακοίνωσα το κάλεσμα για την συγκέντρωση στις 7 Οκτώβρη έξω από τα δικαστήρια, την ώρα που θα ανακοινώνεται η απόφαση για την δίκη της χρυσής αυγής.
Το σκεπτικό των παραπόνων ήταν ότι μια συναυλία δεν είναι ο χώρος για να γίνονται πολιτικές τοποθετήσεις και ότι οι ακροατές δεν είναι υποχρεωμένοι να ακούν τις πολιτικές θέσεις των καλλιτεχνών γιατί πολύ απλά μπορεί να μην συμφωνούν μ αυτές. Επίσης ότι η συναυλία είναι μια κατάσταση στην οποία έρχονται για να διασκεδάσουν και δεν υπάρχει χώρος για τίποτα άλλο.
Θα περιοριστώ μόνο σ’ αυτό.
Η παρακολούθηση (για τους ακροατές) και η συμμετοχή (για τους μουσικούς) σε μια συναυλία είναι μια αισθητική επιλογή. Και όπως όλες οι αισθητικές επιλογές,  εμπεριέχεται σε ένα γενικότερο σύνολο πολιτικών αξιών.
Τα ίδια τα τραγούδια δίνουν ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα.
Η μουσική δεν είναι προϊόν μόνο για την διασκέδαση των μαζών.
Οι μουσικοί δεν είναι μηχανές αναπαραγωγής ήχων για την τέρψη του κοινού.

Έχουν άποψη και ιδεολογία. Αυτό είναι το πακέτο. Δεν διαχωρίζεται».

Avgi.gr