Αφιερωμένο στο “68” των παγκόσμιων εξεγέρσεων αλλα και στην Ανιές Βαρντα το 20ο Φεστιβαλ Ντοκιμαντερ Θεσσαλονίκης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αφιερωμένο στο “68” των παγκόσμιων εξεγέρσεων αλλα και στην Ανιές Βαρντα το 20ο Φεστιβαλ Ντοκιμαντερ Θεσσαλονίκης / 28 View / 30/01/2018

Συνώνυμος με τη νιότη, με την άνοιξη και την έκρηξη των ιδεολογιών , μ΄ενα κίνημα ανατροπής και διάθεσης αλλαγής που απλώθηκε σε όλο τον κόσμο, ο Μάης του 68 ,- το σύνολο του 1968 ως χρονιά έκρηξης σε όλο τον κόσμο, συνθέτει το μεγάλο αφιέρωμα της 20η διοργάνωση του επετειακού 20ο Φεστιβαλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Και ποιός… ιδανικότερος να «διαχειριστεί» και να τιμήσει το σημαντικότερο για κάποιους γεγονός του αιώνα πέρασε, από «έναν« …20χρονο;

Μισό αιώνα μετά, το επετειακό 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιστρέφει στην κρίσιμη εκείνη χρονιά και αποκαλύπτει ελάχιστα γνωστές εξεγέρσεις ανά τον κόσμο. Το αφιέρωμα «Το ?68 πέρα από το ?68» παρουσιάζει επτά ντοκιμαντέρ παραγωγής από το 1968 έως το 2017 που καταγράφουν άγνωστα εν πολλοίς γεγονότα ανα τον κόσμο – ιδεολογικές, πολιτικές, κοινωνικές επιπτώσεις του «απλώματος» του Γαλλικού Μάη ? απ την Τσεχοσλοβακία (της εποχής), τη Γιουγκοσλαβία, αλλα και το Μεξικό, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ ? ακόμα και την Κίνα και την Ιαπωνία.

Τα ντοκιμαντέρ εκτείνονται στον τόπο και το χρόνο και επανεξετάζουν το μήνυμα και το πνεύμα των ιδεών που επιχείρησαν να αλλάξουν τον κόσμο από την Κεντρική Ευρώπη ως τις ΗΠΑ και από τη Λατινική Αμερική ως την Άπω Ανατολή. Οι επτά ταινίες ειναι:

«Στο έντονο παρόν» του Ζοάο Μορέιρα Σάλες (Βραζιλία, 2017): Ένα ιδιοφυές κινηματογραφικό δοκίμιο που αναλύει τις αιτίες και την εξέλιξη των εξεγέρσεων και ασκεί παράλληλα κριτική σε όλες τις πλευρές παρουσιάζει ο αδελφός του Βάλτερ Σάλες. Με «μαγιά» σπάνιο αρχειακό υλικό από την εξέγερση στο Παρίσι και από την Άνοιξη της Πράγας ο Σάλες , παρεμβάλλει βιντεοσκοπημένο υλικό που τράβηξε η μητέρα του στην Κίνα το 1966 και προτείνει παράλληλη αφήγηση και «ανάγνωση» των γεγονότων.

Η «χρυσή» Ανιές Βαρντά

Και μπορεί η θρυλική -ελληνικής καταγωγής -90χρονη σήμερα – Ανιές Βαρντά να βρίσκεται στις ΗΠΑ διεκδικώντας ενα ακόμη βραβείο (εχει ήδη βραβευτεί με Οσκαρ για το σύνολο της προσφοράς της στον κινηματογράφο) το ντοκιμαντέρ της όμως «Πρόσωπα & Ιστορίες / Faces Places» θα είναι η ταινία έναρξης του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 στο Ολύμπιον.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ