Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης / 29 View / 24/04/2018

«Ηχηρό παρών», έδωσε ο ελληνικός πολιτισμός στην αίθουσα τελετών του ιστορικού Πανεπιστημίου της Βιέννης -του αρχαιότερου πανεπιστημίου στον γερμανόφωνο χώρο- στο αφιέρωμα για τον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη, το οποίο πλαισιώθηκε με διαλέξεις για τη ζωή και το έργο του, αλλά και συναυλία μελοποιημένων ποιημάτων του, από τον γνωστό συνθέτη της διασποράς Αθανάσιο Σίμογλου.

Το αφιέρωμα, στο οποίο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της αυστριακής δημόσιας ζωής, της διπλωματίας και εκατοντάδες φίλοι της λογοτεχνίας και της μουσικής, στην πλειονότητά τους Αυστριακοί, διοργάνωσαν το γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της ελληνικής πρεσβείας στην Αυστρία και το αυστριακό περιοδικό πολιτικής και διπλωματίας Society, οι επικεφαλής των οποίων, Κωνσταντίνος Προκάκης και Γκέρτρουντ Ταουχάμερ, απεύθυναν χαιρετισμούς.

Τη χαρά και τη συγκίνησή του να βρίσκεται στη Βιέννη -«όπου ελληνικές φωνές ποτέ δεν έπαψαν να συνομιλούν με την ιστορία»- σε αφιέρωμα για τον Καβάφη, με τον οποίο ως Αλεξανδρινός και ο ίδιος συνδέεται μαζί του από τη στιγμή που γεννήθηκε μελετώντας τον σε όλη τη ζωή του, ανοίγοντας κάθε φορά νέα μονοπάτια, εξέφρασε στον χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Γιώργος Φλωρεντής.

Ο ίδιος, σε δηλώσεις του αργότερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαιρετίζοντας ως μοναδικό και εξαιρετικό το αφιέρωμα σε έναν τόσο ιστορικό χώρο, όπως το Πανεπιστήμιο Βιέννης, έκανε λόγο για «πολύ καλή όσο και τολμηρή πρωτοβουλία που είχε εξαιρετική επιτυχία απέναντι σε ένα εκλεκτό ακροατήριο» προβάλλοντας τον ελληνικό πολιτισμό, «ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα “προϊόντα” της Ελλάδας, στα πέρατα της γης».

Στον χαιρετισμό του, ο Κωνσταντίνος Προκάκης τόνισε πως στόχος του αφιερώματος ήταν να δείξει στο αυστριακό κοινό πως δεν υπάρχει μόνον η Ελλάδα της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης, με όλα τα αρνητικά στερεότυπα που κυριάρχησαν μέσα στην τελευταία δεκαετία στον διεθνή Τύπο, αλλά επίσης υπάρχει η Ελλάδα του πολιτισμού και της υψηλής πνευματικής δημιουργίας.

Στη ζωή και το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή, με ευρείες αναφορές στη «μουσική προσαρμοστικότητα» της ποίησής του, ήταν αφιερωμένη η διάλεξη της πανεπιστημιακής βοηθού του Πανεπιστημίου Βιέννης δρ. Λίλιας Διαμαντοπούλου.