Ανοιχτά θέατρα με πληρότητα 75%

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανοιχτά θέατρα με πληρότητα 75% / 6 View / 25/06/2020

«καραντίνα» για τα ανοιχτά θέατρα τελειώνει, ανοίγουν από την 1η Ιουλίου για να φιλοξενήσουν παραστάσεις, συναυλίες, εκδηλώσεις μόνο για καθήμενους θεατές, με επιτρεπόμενη πληρότητα 75%, χωρίς διάλειμμα, με τις αποστάσεις του 1,5 μέτρου, μάσκες, απολυμάνσεις και όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

Οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού είναι αναλυτικότατες, μακροσκελείς, αυστηρές αλλά αναγκαίες για την προστασία τόσο των θεατών, όσο και των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον χώρο των θεαμάτων και ακροαμάτων.

Ιδού μερικές μόνο από αυτές. Στα ανοιχτά θέατρα πρέπει να τηρούνται οι κατά το δυνατόν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των θεατών: πρακτικά, ανά δύο θέσεις το (τρίτο) επόμενο κάθισμα να μην προορίζεται για χρήση. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει απόσταση τριών μέτρων μεταξύ της σκηνής και της πρώτης σειράς θεατών.

Οι θέσεις, τα καθίσματα και οι καρέκλες θα απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση. Απαραίτητο το αντισηπτικό σε όλες τις εισόδους και εξόδους. Προτείνεται η μονοδρόμηση των διαδρόμων που διατρέχουν τον χώρο. Η λειτουργία κυλικείου/bar επιτρέπεται πριν και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, ωστόσο δεν θα υπάρχει διάλειμμα προκειμένου να μη δημιουργείται συνωστισμός.

Και πάνω στη σκηνή όμως τα μέτρα είναι αυστηρά, αφού κι εκεί ισχύει ο κανόνας της απόστασης του 1,5 μέτρου. Ειδικά για τις χορωδίες, τα μέλη τους θα πρέπει να χρησιμοποιούν προσωπίδα εφόσον είναι εφικτό, ενώ συστήνεται να υποβάλλονται σε μοριακό έλεγχο τουλάχιστον 2 με 3 ημέρες πριν από την παράσταση.

Για τα πνευστά μουσικά όργανα και τα τύμπανα η απόσταση μεγαλώνει, φτάνει τα 2 μέτρα, ενώ για τα χάλκινα πνευστά θα πρέπει να υπάρχει επιπλέον ατομικό διαχωριστικό από plexiglas.

Για τα τύμπανα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι η μεμβράνη με τη δόνησή της κατά τη χρήση των μπαγκετών μπορεί να δημιουργήσει αεροζόλ (δυνητικά μολυσμένο) που θα εισπνεύσει ο καλλιτέχνης και οι παρακείμενοί του, επομένως θα πρέπει να γίνεται και σε αυτά σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση βάσει οδηγιών του κατασκευαστή.

Εάν σε μια θεατρική σκηνή απαιτείται άγγιγμα, οι ηθοποιοί που συμμετέχουν είναι υποχρεωμένοι να απολυμάνουν τα χέρια τους πριν και μετά την παρουσία τους επί σκηνής και η επαφή να είναι πολύ σύντομη. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγονται σκηνές όπου ο ηθοποιός πρέπει να αγγίξει το πρόσωπο άλλου ηθοποιού. Οδηγίες υπάρχουν και για τη χρήση των κοστουμιών, τις περούκες, το μακιγιάζ, κ.λπ.\

Οσο για το κοινό, συστήνεται να φορά μη ιατρική μάσκα και να χρησιμοποιεί αντισηπτικό. Η χρήση της μάσκας από κάθε θεατή κατά την είσοδο και μέχρι την τοποθέτηση στη θέση του καθώς και κατά την έξοδό του είναι υποχρεωτική. Προτείνεται η σταδιακή είσοδος και έξοδος ανά σειρά, με τον υποχρεωτικό συντονισμό της ροής από τους ταξιθέτες. Οι θυρες εισόδου και εξόδου θα πρέπει να είναι διαφορετικές, όπου είναι εφικτό. Τέλος, προτείνεται η χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και ο ανέπαφος έλεγχος με σκάνερ.