«Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες» στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

by/ 0 Comments / 30 View / 25/05/2016

«Εγώ ήρθα από τη θάλασσα, από την Ιωνία. Εσείς από πού ήρθατε;». Τη συγκλονιστική «ατάκα» [λόγια τού Αγαμέμνονα-πατέρα κατά την εκτέλεσή του από απόσπασμα των SS (από την εμβληματική ταινία “Ο Θίασος” (1975) του Θόδωρου Αγγελόπουλου)], επέλεξαν οι διοργανωτές ως «μότο»-υπότιτλο της μεγάλης έκθεσης «Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες».

Η Οδύσσεια περιέγραψε με μοναδικό τρόπο τον νόστο, τη βαθιά επιθυμία επιστροφής στη ζωή που διακόπηκε σε μια πατρίδα που περιμένει. Η σύγχρονη εκδοχή της αφορά τη μαρτυρική προσφυγική έξοδο, την αναζήτηση μιας άλλης ζωής σε έναν μακρινό, άγνωστο τόπο που συμβολίζει την ευημερία και την ασφάλεια.

Στη μεγάλη έκθεση «Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες» (την πρώτη διοργάνωση δράσης της νέας διοίκησης του μοναδικού Μουσείου Φωτογραφίας της χώρας) η οποία εγκαινιάζεται στις 31 Μαΐου 2016, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης επιχειρεί να φωτίσει και να συνοψίσει γνωστές και άγνωστες, τωρινές και παλαιότερες πτυχές του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος που δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας και ευαισθητοποιεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας των πολιτών.

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 160 έργα 26 φωτογράφων, στην πλειονότητά τους ενεργών φωτοδημοσιογράφων, που αποτύπωσαν με το ιδιαίτερο βλέμμα τους τη δραματική ανθρώπινη περιπέτεια όπως αυτή ξεκίνησε στην ταραγμένη γη άλλων χωρών για να μεταφερθεί στην ελληνική επικράτεια.

ΠΗΓΗ: AΠΕ