«Έφυγε» ο Ερρίκος Μπελιές

by/ 0 Comments / 62 View / 20/04/2016

Ποιητής, λογοτέχνης, μεταφραστής και δάσκαλος, ο Ερρίκος Μπελιές έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών, ύστερα από πολύμηνη ασθένεια, στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν όπου νοσηλευόταν.

Έως το τέλος παρέμεινε στις επάλξεις και μόλις πριν από λίγο καιρό είχε ζητήσει να αντικατασταθεί στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης (εργαζόταν εκεί ως καθηγητής για πολλά χρόνια).

Γαλλικής καταγωγής, πνευματώδης και ιδιαίτερης μόρφωσης, ο γεννημένος το 1950 Ερρίκος Μπελιές σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Είχε εκδώσει 6 ποιητικές συλλογές, είχε μεταφράσει 24 πεζογραφήματα και 159 θεατρικά έργα των Μαγιακόφσκι, Γκολντόνι, Ουίλιαμς, Πίντερ, Μίλλερ, Άλμπυ, Τσέχωφ, λόρκα, Φρίελ, Μπένετ και πολλών άλλων. Σημαντικό εγχείρημα με την υπογραφή του ήταν η μετάφραση ολόκληρου του Σαίξπηρ από έναν μεταφραστή.

Ο Ερρίκος Μπελιές ήταν ο δεύτερος, μετά τον Βασίλη Ρώτα, που έβαλε την υπογραφή του στη μετάφραση και των τριάντα επτά θεατρικών του Βάρδου στην ελληνική γλώσσα. Ένα έργο ζωής που άρχισε τη δεκαετία του ΄80 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2004 (εκδόσεις Κέδρος).