Έφυγε από τη ζωή η γλύπτρια Ναταλία Μελά

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Έφυγε από τη ζωή η γλύπτρια Ναταλία Μελά / 33 View / 15/04/2019

Μια αδάμαστη γυναίκα, μια στιβαρή προσωπικότητα και μια από τις πιο προβεβλημένες γλύπτριες, η Ναταλία Μελά έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, την Κυριακή 14 Απριλίου 2019. Η Ναταλία Μελά, ήταν εγγονή του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και σύζυγος του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.

Η Ναταλία Μελά υπήρξε μια από τις πρώτες Ελληνίδες, που ξεπέρασε το φράγμα των διακρίσεων του φύλου της και δάμασε υλικά, πέτρα, μάρμαρο, σίδερο, χαρίζοντάς μας σπουδαία, πρωτότυπα και ρηξικέλευθα έργα. Οι δουλειές της έχουν ταξιδέψει σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως η Μπιενάλε του Σάο Πάολο το 1965, ενώ κοσμούν και το δημόσιο χώρο της Αθήνας  και άλλων πόλεων.

Η Ναταλία Μελά γεννήθηκε το 1923 και μεγάλωσε σε μια οικογένεια με βαθιές ιστορικές ρίζες. Ο πατέρας της ήταν ο αξιωματικός Μιχαήλ Μελάς, η μητέρα της ήταν κόρη του Ιωάννη Πεσμαζόγλου, συνιδρυτή της Εθνικής Τράπεζας. Από τη μεριά της μητέρας της, η γιαγιά της ήταν κόρη Μιαούλη. Η άλλη γιαγιά της προερχόταν από το γένος Δραγούμη. Το 1942 έδωσε εξετάσεις στο Εργαστήριο Γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) και εκεί παρακολούθησε μαθήματα στα Εργαστήρια του Δημητριάδη και αργότερα του Τόμπρου. Παράλληλα πήγαινε και στο Εργαστήριο του Απάρτη. Την ίδια εποχή εγκαταστάθηκε στο δικό της εργαστήριο στην οδό Μουρούζη 5, στο οποίο εργάσθηκε μέχρι και το τέλος της ζωής της. Το 1946 πήρε το Α’ βραβείο γυμνού και αποφοίτησε από την Α.Σ.Κ.Τ.

Ο κύκλος της ήταν οι λογοτέχνες και καλλιτέχνες κυρίως της γενιάς του ’30, ο Εγγονόπουλος, ο Εμπειρίκος, ο Βάσος Καπάνταης, η Μπούμπα Λυμπεράκη, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Γιάννης Μόραλης. Παντρεύτηκε με τον Άρη Κωνσταντινίδη το 1952. Το 1963 έκανε την πρώτη ατομική της έκθεση στον Ζυγό, ακολούθησαν πολλές εκθέσεις και διακρίσεις και το 2008 το Μουσείο Μπενάκη τής αφιέρωσε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση. Παρουσίασε έργα της (“Τα Χάρτινα”) για τελευταία φορά στην γκαλερί Σκουφά το 2012.

Εργαζόταν άοκνα για περισσότερες από επτά δεκαετίες στο στούντιό της, στον παλιό στάβλο στην οδό Μουρούζη. Το 2011 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο της με το Αριστείον Καλών Τεχνών.

Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη 17 Απριλίου στο Α’ Νεκροταφείο και ώρα 2 μ.μ.

πηγή: elculture.gr