Ένα μουσικό αφιέρωμα 400 χρόνια μετά το θάνατό του Σαίξπηρ

by/ 0 Comments / 22 View / 11/10/2016

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τιμούν τα 400 χρόνια από το θάνατο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ με μία ιδιαίτερη συναυλία/παράσταση, που θα παντρέψει πάνω στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου τους δύο καλλιτεχνικούς οργανισμούς, σε μία διαφορετική από τα συνηθισμένα προσέγγιση των αθάνατων έργων του αξεπέραστου Άγγλου δημιουργού.

Οι μουσικοί της Κ.Ο.Θ. θα ερμηνεύσουν υπέροχες συνθέσεις εμπνευσμένες από την πένα του ‘Βάρδου του Έιβον’, ενώ οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε. θα παρουσιάσουν κλασικές σκηνές από τα αντίστοιχα αριστουργήματά του.

Ο Πέρσελ και ο Μέντελσον άντλησαν έμπνευση από το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» και έγραψαν μουσική που μας μεταφέρει όλη τη μαγεία και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα αυτού του υπέροχου έργου. Ο Ντβόρζακ συγκινήθηκε από την τραγική κατάληξη μίας δυνατής αγάπης όπως αυτής του Οθέλλου και της Δυσδαιμόνας και περιγράφει συγκλονιστικά τα έντονα συναισθήματά τους λίγο πριν το θάνατο. Ο Ρ. Στράους προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις με τη βοήθεια της ψυχολογίας στις πράξεις του ζεύγους Μάκβεθ, ενώ ο Τσαϊκόφσκι θέλησε να υμνήσει την αγάπη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας που δεν λύγισε ούτε μπροστά στο θάνατο, μένοντας πάντως λίγο παραπάνω στο ζήτημα του ‘λυτρωτή θανάτου’, λόγω και των προσωπικών του αδιεξόδων.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, ώρα 20:30
Βασιλικό Θέατρο

Διεύθυνση ορχήστρας: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης
Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιώργος Σφυρίδης

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης):
Γιώργος Σφυρίδης, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Δημήτρης Τσιλίνίκας, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Θανάσης Κεραμίδας, Ρούλα Παντελίδου, Αλεξία Σαπρανίδου, Έκτωρ Καλούδης

Πρόγραμμα:

Χένρι Πέρσελ (1659-1695): Σουίτα από το έργο ‘The Fairy-Queen’
Φέλιξ Μέντελσον (1809-1847): Εισαγωγή από το ‘Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας’, έργο 21
Αντονίν Ντβόρζακ (1841-1904): Εισαγωγή ‘Οθέλλος’, έργο 93, B.174
Ρίχαρντ Στράους (1864-1949): Μάκβεθ, έργο 23
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893): Εισαγωγή-Φαντασία ‘Ρωμαίος και Ιουλιέτα’

Σονέτα Σαίξπηρ: 18, 128, 130, 66