Έκθεση / Το άλογο μέσα από την τέχνη στην αρχαία Αθήνα

by/ 0 Comments / 2 View / 20/01/2022

Μια ποικιλία αρχαιοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό με επίκεντρο το άλογο που απεικονίζονταν σε όλες τις μορφές της αρχαίας ελληνικής τέχνης περιλαμβάνει η πρωτότυπη έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών με τίτλο «Ίππος: Το άλογο στην Αρχαία Αθήνα», διάρκεια έως τις 30 Απριλίου και ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Από τα πλέον εντυπωσιακά εκθέματα είναι ο αρχαίος σκελετός αλόγου μαζί με τα αρχαιολογικά του συμφραζόμενα και ζωολογικά δεδομένα, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά και προέρχεται από την ανασκαφή του νεκροταφείου του Φαλήρου.

Επίσης η ελληνιστική χάλκινη κεφαλή αλόγου του 340-330 π.Χ. από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Φλωρεντίας, η οποία ανήκε στη συλλογή του Λαυρέντιου του Μεγαλοπρεπή των Μεδίκων.

Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμη μαρμάρινα γλυπτά, αγγεία και νομίσματα από τη Γεωμετρική, την Αρχαϊκή, την Κλασική και την Ελληνιστική περίοδο.

Αυτά τα έργα τέχνης και κυρίως τα αττικά γραπτά αγγεία απεικονίζουν την εμμονή που είχαν οι αρχαίοι Αθηναίοι με την εκτροφή των αλόγων και τους ιππικούς αγώνες.

Ο θαυμασμός τους για τα άλογα ήταν μεγάλος και τα είχαν σε υψηλή εκτίμηση, κάτι που είναι εμφανές σε όλες τις εκφάνσεις της καλλιτεχνικής τους έκφρασης, από τις ταφές των αλόγων της Εποχής του Χαλκού έως την παράσταση ιππέων στη γλυπτή ζωφόρο του Παρθενώνα.

Οι ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας έχουν φέρει στο φως αρκετές μαρτυρίες για την οργάνωση και τον σημαντικό ρόλο του αθηναϊκού ιππικού σώματος, των ιππέων, με τη μορφή επιγραφών, συμβόλων και τιμητικών μνημείων.

Την έκθεση, που περιλαμβάνει ειδικές επεξηγηματικές λεζάντες για παιδιά, καθώς και ένα παιδικό βιβλίο γραμμένο από τη διευθύντρια της Σχολής και επιμελήτρια της έκθεσης, καθηγήτρια Jenifer Neils, πλαισιώνουν εβδομαδιαία εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται από την υπότροφο της Σχολής Ελένη Γκίζα.

Επιπλέον στο αμφιθέατρο της Σχολής Cotsen Hall θα πραγματοποιηθούν έξι διαλέξεις σχετικά με την αρχαία ιππική τέχνη, που θα είναι διαθέσιμες και διαδικτυακά στον ιστότοπο www.ascsa.edu.gr.

Η έκθεση στην Πτέρυγα Ι. Μακρυγιάννη, επί της οδού Σουηδίας 61, είναι ανοιχτή Τετάρτη 12.00 – 6.00, Πέμπτη 4.00 – 10.00, Παρασκευή 12.00 – 6.00, Σάββατο 12.00 – 6.00 και Κυριακή 12.00 – 6.00.

avgi.gr