Lockdown / Κυβερνητικό όπισθεν στα σχέδια επανεκκίνησης

by/ 0 Comments / 3 View / 28/01/2021

Το έδαφος για πισωγύρισμα του σχεδιασμού που αφορά το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών πεδίων προλειαίνει η κυβέρνηση μία ημέρα αφότου επιχείρησε να ερμηνεύσει την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων σε… χαλάρωση των μέτρων! Το ενδεχόμενο να αναιρεθεί η απόφαση που αφορά την επιστροφή των μαθητών Γυμνασίου – Λυκείου στα θρανία από τη Δευτέρα άφησε ανοιχτό το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος. «Όλα βρίσκονται στο τραπέζι και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά παραπέμποντας για τις τελικές αποφάσεις στην αυριανή συνεδρίαση των επιστημόνων. Το μήνυμα ότι «ο σχεδιασμός για τα Δημοτικά δεν θα αλλάξει» αλλά «τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα εξαρτηθούν από τα κρούσματα» έστειλε και η καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου.

Πηγές του Μαξίμου σημειώνουν στην ΑΥΓΗ «ότι είναι ειλημμένη η απόφαση που αφορά την επανεκκίνηση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», φροντίζοντας ωστόσο να κάνουν ειδική μνεία στην πρωθυπουργική δήλωση (σε προχθεσινή διαδικτυακή κομματική εκδήλωση) ότι «αν χρειάζεται αναπροσαρμογή στη στρατηγική μας, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε».

Στον πάγο τα… χιονοδρομικά

Παράλληλα, στον «πάγο» τίθενται οι συζητήσεις που αφορούν την άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό στις 8 Φεβρουαρίου συμπαρασύροντας και τις προοπτικές επανεκκίνησης του χειμερινού τουρισμού. «Η εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών του ιού σε συνδυασμό με τα προβλήματα τροφοδοσίας στις δόσεις εμβολίων επηρεάζουν τα χρονοδιαγράμματα, καθώς η δημόσια υγεία είναι αδιαπραγμάτευτη» επισημαίνουν σχετικά κυβερνητικοί κύκλοι. Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης  Άδωνις Γεωργιάδης ασκούσε πιέσεις προς το Μαξίμου από τα τηλεοπτικά παράθυρα, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως στο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων. Στον αέρα βρίσκεται και ο σχεδιασμός που αφορά το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ από την ερχόμενη Δευτέρα.

Παράλληλη επιτροπή

Επιπλέον, η ταχεία εξάπλωση της πανδημίας στο Λεκανοπέδιο τέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης του πρωθυπουργού με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. Οι λοιμωξιολόγοι χτύπησαν προειδοποιητικά την καμπάνα ώστε «να μην μετατραπεί η Αττική σε Θεσσαλονίκη», καθώς τα μισά νέα κρούσματα καταγράφονται στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Το ερώτημα που ανακύπτει αφορά τη βαρύτητα που δίνει ο Κ. Μητσοτάκης στις εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων δημόσιας υγείας. Την κατακραυγή στα κοινωνικά δίκτυα συγκεντρώνει η αποκάλυψη του ΦΕΚ που πιστοποιεί ότι η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για τον περιορισμό των συναθροίσεων άνω των 99 ατόμων ελήφθη μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19. Πρόκειται για μια παράλληλη επιτροπή που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση προκειμένου να βάζει τη σφραγίδα της σε αντισυνταγματικές αποφάσεις της. Αποτελείται από 11 μέλη, 9 εκ των οποίων είναι γενικοί γραμματείς υπουργείων, επικεφαλής οργανισμών και φορέων, ενώ μόνο δύο μέλη (Σωτήρης Τσιόδρας και Αθανάσιος Τσάκρης) είναι γιατροί…

Ο εκτροχιασμός της εμβολιαστικής στρατηγικής της Ε.Ε. αφήνει ανέγγιχτο το κυβερνητικό μότο ότι «είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από τον αριθμό των εμβολίων που παραλαμβάνουμε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαδικασιών» και ενώ χθες το Συμβούλιο της Ευρώπης είπε «ναι» στην πρόταση για άρση της πατέντας στα εμβόλια.

Avgi.gr