«Όχι» από τις Περιφέρειες σε νέες κλειστές δομές για πρόσφυγες

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Όχι» από τις Περιφέρειες σε νέες κλειστές δομές για πρόσφυγες / 21 View / 04/10/2019

Tην αντίθεσή της στη δημιουργία νέων δομών για τη φιλοξενία προσφύγων, εκφράζει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι «σε βάθος τριετίας τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων αποδεικνύονται τοξικά για την κοινωνία στη λειτουργία της».

Η ΕΝΠΕ ζητά ένα «αξιόπιστο και άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιο για το προσφυγικό/μεταναστευτικό» με βάση τους εξής άξονες δράσης:

  • Αυστηρή φύλαξη των συνόρων
  • Άμεσες διαδικασίες ταυτοποίησης με στελέχωση των γραφείων ασύλου
  • Γρήγορη επαναπροώθηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους
  • Ξεκαθάρισμα και απεμπλοκή των ΜΚΟ
  • Όχι νέες δομές/στρατόπεδα, γιατί σε βάθος τριετίας αποδεικνύονται τοξικά για την κοινωνία στη λειτουργία της
  • Ειδική πρόνοια για τα ασυνόδευτα παιδιά
  • Αξιοποίηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στα ορεινά κυρίως της χώρας, που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες
  • Συνεργασία και συνέργεια με τις τοπικές κοινωνίες και τους δήμους – Παράλληλη χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ μέσω του Προγράμματος Κοινωνικής Συνοχής για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες της Ελλάδας

 

«Είναι ανθρωπιστικό μας καθήκον να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, είναι όμως εθνική υποχρέωση να κρατήσουμε τη συνοχή του κοινωνικού ιστού στην ελληνική κοινωνία, γιατί διαφορετικά θα βρεθούμε μπροστά σε επικίνδυνα φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Πρόσθεσε ότι «το προσφυγικό είναι μια αφορμή να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε από την Ευρώπη χρηματοδότηση και για την ενίσχυση της ελληνικής κοινωνικής πρόνοιας» και υπογράμμισε: «Χρειάζεται ξεκαθάρισμα των ρόλων και των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα, ώστε να ξέρουμε ποιος, πού, πώς και με ποιους πόρους, ανθρώπινους ή χρηματικούς, καλείται να κάνει τι. Αλλιώς εγκυμονεί ο κίνδυνος κοινωνικού αυτοματισμού. Πρώτα ο Έλληνας».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ ανέφερε ότι θα θέσει όλα τα παραπάνω θέματα σε συναντήσεις που θα έχει με Ευρωπαίους αξιωματούχους, την ερχόμενη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες.

πηγή: tvxs