Χειρότερα και από ισοβίτες αντιμετωπίζει η Κεραμέως τους καταληψίες

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χειρότερα και από ισοβίτες αντιμετωπίζει η Κεραμέως τους καταληψίες / 6 View / 02/10/2020

«Είναι αυτονόητο ότι κανείς -πόσο μάλλον δε μια μειοψηφία- δεν μπορεί να παρεμποδίζει την εκπαίδευση» δήλωνε χθες με στόμφο η υπουργός Παιδείας σε τηλεοπτική της εμφάνιση. Η ίδια, λίγο νωρίτερα, είχε υπογράψει απόφαση με την οποία αποκλείει τιμωρητικά από την παρακολούθηση -έστω και των εξ αποστάσεως- μαθημάτων όσα παιδιά συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Τιμωρητικά αλλά και παράνομα, αφού το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν το έχουν απολέσει ούτε καταδικασμένοι σε ισόβια.

Το υπουργείο κλιμακώνει αλόγιστα την πολιτική πυγμής απέναντι στον μαθητικό αγώνα, επιδεικνύοντας χαρακτηριστική αδιαφορία για τα δίκαια αιτήματά τους, τα οποία συμμερίζεται η πλειονότητα εκπαιδευτικών και γονέων και τα οποία κινούνται απολύτως στο πνεύμα των συστάσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προς την κυβέρνηση. Οι φόβοι για τον τρόπο ανοίγματος των σχολείων δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν και σήμερα έχουμε φτάσει να μετράμε περισσότερες από 150 σχολικές μονάδες που έχουν αναστείλει μερικώς ή πλήρως τη λειτουργία τους λόγω εμφάνισης κρουσμάτων.

Η άρνηση του υπουργείου να ακούσει την κραυγή αγωνίας του εκπαιδευτικού κόσμου οδήγησε τις τελευταίες εβδομάδες σε ένα μαζικό κύμα καταλήψεων, με τους μαθητές να διεκδικούν ολιγομελή τμήματα, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι βία, καταστολή και θεσμικός εκφοβισμός.

Τις επεμβάσεις της αστυνομίας, τις εισαγγελικές παρεμβάσεις και τις επιθέσεις «αγανακτισμένων» γονιών για το «σπάσιμο» των καταλήψεων, που ατσάλωσαν το αγωνιστικό πνεύμα των μαθητών, ακολούθησε η εκβιαστική απόφαση του υπουργείου Παιδείας, η οποία προβλέπει αναπλήρωση σε γιορτές και αργίες των ωρών που έχουν χαθεί λόγω καταλήψεων και υποχρεωτική εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία, διαδικασία από την οποία ωστόσο αποκλείονται όσοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. «Μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες με τις πράξεις τους καθιστούν αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσία για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας» αναφέρει το ΦΕΚ της απόφασης.

Μάλιστα, η υπουργός επιχειρεί να εμπλέξει τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι στην πλειονότητά τους συντάσσονται με τον αγώνα των μαθητών, καθώς τα αιτήματά τους είναι κοινά, βάζοντάς τους να καταρτίζουν ηλεκτρονικές «μαύρες λίστες» με ονόματα μαθητών που λαμβάνουν μέρος στις καταλήψεις και οι οποίοι θα τιμωρούνται με απουσίες, με κίνδυνο ακόμη και να μην προαχθούν. Το μέτρο έχει προκαλέσει αναστάτωση στους εκπαιδευτικούς, που ζητούν συνδικαλιστική κάλυψη για τη μη εφαρμογή της απόφασης.

ΑΔΕΔΥ

Στο έκτακτο χθεσινό Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) αποφασίστηκε η προκήρυξη τρίωρων στάσεων εργασίας, για σήμερα και τη Δευτέρα, και παράλληλες τρίωρες στάσεις εργασίας από τις τοπικές ΕΛΜΕ, προκειμένου να καλυφθεί ολόκληρο το εκπαιδευτικό ωράριο. Την ίδια ώρα έχει ζητηθεί από την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει απεργία-αποχή από τη διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα υπό κατάληψη σχολεία.

«Είναι πρωτοφανές! Ανήκουστο! Πρόκειται για μια καθαρά αντιδημοκρατική ενέργεια που διαλύει κάθε έννοια παιδαγωγικής διαδικασίας και διαταράσσει τη σχέση μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Αντί το υπουργείο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, που μας έχει αφήσει εντελώς απροστάτευτους απέναντι στην πανδημία, προσπαθεί να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε καταδότες. Αρνούμαστε να δίνουμε εν ψυχρώ, σαν τους χειρότερους ασφαλίτες, τους μαθητές μας και να τους τιμωρούμε με απουσίες!» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Μαλαγάρης και προσθέτει: «Το υπουργείο επέλεξε να τα βάλει με εφήβους και θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες. Η κ. Κεραμέως οφείλει, έστω και την ύστατη στιγμή, να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι».

«Δεν είμαστε κόστος. Είμαστε το μέλλον» φώναξαν οι χιλιάδες μαθητές και οι μαθήτριες που συγκεντρώθηκαν, χθες, στο κέντρο της Αθήνας διαμαρτυρόμενοι για την ανυποχώρητη στάση της υπουργού Παιδείας και για την πρόσφατη απόφασή της που ρίχνει λάδι στη φωτιά. «Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον για τα χαμένα μαθήματα. Δεν φάνηκε να έχουν τα ίδια αντανακλαστικά για τις δεκάδες χαμένες ώρες εβδομαδιαίως εξαιτίας έλλειψης καθηγητών. Η απόφαση της υπουργού έχει σκοπό να μας φοβίσει, να μας επιβάλει να κάτσουμε στις τάξεις χωρίς προστασία, περιμένοντας πότε θα αρρωστήσουμε. Ο,τι έχει σκαρφιστεί το υπουργείο μέχρι τώρα έχει βρει τείχος και έτσι θα συνεχίσει! Γιατί τα αιτήματά μας δεν είναι μόνο δίκαια αλλά και αναγκαία! Γι’ αυτό ο αγώνας μας στηρίζεται από φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και όλο τον λαό. Τους λέμε για μια ακόμα φορά ότι θα μας βρίσκουν μπροστά τους μέχρι να μας ακούσουν!» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Βασιλική Γαρμπή, μέλος του Συντονιστικού Μαθητών Αθήνας και μαθήτρια του Καλλιτεχνικού Λυκείου Περιστερίου.

Efsyn.gr