Υποστήριξη στον Νότο από Τσακαλώτο

by/ 0 Comments / 52 View / 12/07/2016

Κλίμα υποστήριξης στις χώρες του Νότου επιχείρησε να διαμορφώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, με τη διακριτή ενθάρρυνση της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Δράττοντας αυτή την ευκαιρία, η ελληνική πλευρά βγήκε μπροστά στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για να υποστηρίξει την ήπια αντιμετώπιση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που απειλούνται με κυρώσεις για τα υψηλά τους ελλείμματα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η «γραμμή» που είχε δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ήταν να στηριχθούν ευθέως και δυναμικά η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς και η Ιταλία στο θέμα της ενίσχυσης των τραπεζών της.

Ο υπουργός Οικονομικών ακολούθησε αυτή την εντολή και, σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας μετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup υποστήριξε ότι η σκληρή δημοσιονομική στάση μετά το Brexit στέλνει το λάθος μήνυμα στις αγορές και πως δεν είναι ορθό να συζητούνται κυρώσεις για χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο κλίμα Τσακαλώτου κινήθηκαν αμέσως μετά και οι υπουργοί Οικονομικών της Ιταλίας και της Γαλλίας, σε πολύ πιο επιφυλακτικούς τόνους ωστόσο και με βασική θέση τις «κυρώσεις light» – δηλαδή, μια φόρμουλα προσαρμογής στους δημοσιονομικούς κανόνες που δεν θα πλήττει τις προσπάθειες ανάκαμψης των οικονομικών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Στο δια ταύτα, στο τέλος επικράτησε – όπως αναμενόταν – η «σκληρή γραμμή» Σόιμπλε και δορυφόρων και το Eurogroup εισηγήθηκε επιβολή κυρώσεων στις δύο χώρες οι οποίες θα συζητηθούν στο σημερινό Ecofin.