Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη Σαρία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη Σαρία / 47 View / 10/01/2018

Από όλα τα κόμματα, εκτός της Χρυσής Αυγής, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη Σαρία.

Το νομοσχέδιο αφορά στις αρμοδιότητες των μουφτήδων της Θράκης και το υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη συναίνεση που επετεύχθη, σημείωσε, ωστόσο, ότι η νομοθετική ρύθμιση «δεν λύνει όλα τα προβλήματα».

«Το ερώτημα είναι πώς η κεντρική εξουσία θα κερδίσει την εμπιστοσύνη της μειονότητας, ώστε να μην συσπειρωθεί σε θέσεις συντηρητικότερες», ανέφερε ο Κώστας Γαβρόγλου και τόνισε τη σημασία συζήτησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να μη θεωρηθεί ότι απειλείται η ταυτότητα της μειονότητας.

Σχετικά με την τροπολογία που πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για τον έλεγχο των αποφάσεων του μουφτή από το Μονομελές Πρωτοδικείο, ο Κώστας Γαβρόγλου εξήγησε ότι δεν θα την κάνει δεκτή, όπως και καμία τροπολογία ή προσθήκη, καθώς όπως είπε, «δεν θέλουμε να αιφνιδιάζουμε».

«Θα ήταν λάθος να αιφνιδιαστεί τώρα η μειονότητα», συμπλήρωσε ο υπουργός και δεσμεύθηκε ότι θα αρχίσει νέος γύρος συζητήσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς και τα κόμματα, που θα αφορούν τα επόμενα βήματα, αλλά και τις προτάσεις που διατυπώθηκαν σήμερα, ώστε σε δύο μήνες, να έρθουν στη Βουλή.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε ιστορικό βήμα το νομοσχέδιο που «εμβαθύνει την ισονομία και ισοπολιτεία που απολαμβάνουν ανεξαιρέτως, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η εφαρμογή των διατάξεων της σαρίας (του ιερού μουσουλμανικού νόμου) για τα μέλη της μειονότητας της Θράκης θα είναι προαιρετική.

Δηλαδή καταργείται η υποχρεωτική προσφυγή στο Μουφτή για οικογενειακές και κληρονομικές υποθέσεις της μειονότητας στη Θράκη, χωρίς, ωστόσο, να μεταβάλλεται ο θεσμικός και διττός ρόλος του μουφτή (θρησκευτικός λειτουργός και ιεροδίκης). Η Μουφτεία συνεχίζει να είναι δημόσια υπηρεσία, αποκεντρωμένη του υπουργείου Παιδείας.

Επομένως εφόσον όλα τα εμπλεκόμενα μέλη συμφωνούν, θα απευθύνονται στο Μουφτή. Σε κάθε άλλη περίπτωση αρμόδια θα είναι τα αστικά δικαστήρια.

πηγή: tvxs