Τροπολογία καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τα ΕΛΠΕ

by/ 0 Comments / 0 View / 26/05/2021

Θα εξασφαλίζει για το Δημόσιο την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ, καθώς και την εκπροσώπηση των εργαζομένων στο ΔΣ.

«Πολιτικά και νομικά απαράδεκτη», χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας «την επιλογή της κυβέρνησης να απεμπολήσει το Δημόσιο το δικαίωμα να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ των ΕΛΠΕ παρότι αυτή είχε κατοχυρωθεί με τη συμφωνία μετόχων του 2003 και την κατάργηση συμμετοχής των εκπροσώπων των εργαζομένων».

Οι επίμαχες αλλαγές, που έχουν προκαλέσει την οξύτατη αντίδραση όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., προβλέπουν την εκλογή του 11μελούς πλέον διοικητικού συμβουλίου απευθείας από τη γενική συνέλευση, με βάση τα δικαιώματα ψήφου των μετόχων, γεγονός που σημαίνει ότι η Paneuropean του Ομίλου Λάτση, που έχει το 47% των μετοχών έναντι 35,5% του δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), με τη συμμαχία μέρους του υπολοίπου 17,% που κατέχουν ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές, μπορεί άνετα να αποκτήσει την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. και τον πλήρη έλεγχο του μάνατζμεντ των Ελληνικών Πετρελαίων.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους από τα εργατικά Σωματεία του Ομίλου από όλη την Ελλάδα ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο των ΕΛΠΕ στην οικονομία και ανάπτυξη της χώρας και τη γεωπολιτική στρατηγική της και προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας η οποία θα συζητηθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών την προσεχή Πέμπτη, που θα εξασφαλίζει για το Δημόσιο την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ, καθώς και την εκπροσώπηση των εργαζομένων στο ΔΣ.

Κατά την εισήγησή του υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν το Δημόσιο άσκησε το δικαίωμά του στη Διοίκηση των ΕΛΠΕ «είχαμε πετύχει υψηλή κερδοφορία, μεγάλες επενδύσεις, προσλήψεις προσωπικού και μείωση του δανεισμού». Συνεχίζοντας υποστήριξε: «Η παραχώρηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου που επιχειρεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, όπως προβλέπονται από τη Συμφωνία Μετόχων του 2003, μειώνει και την αξία της συμμετοχής του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, χωρίς η απώλεια αυτή να έχει καν αποτιμηθεί, ενώ δεν έχει προβλεφθεί ούτε αποζημίωση του Δημοσίου για την απώλεια αυτή(…). Η κυβέρνηση υλοποιεί μία στρατηγική εξυπηρέτησης συμφερόντων που έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του Δημοσίου και των εργαζομένων».

Efsyn.gr