Το πρώτο μνημόνιο Αθήνας-Λονδίνου μετά το Brexit

by/ 0 Comments / 0 View / 26/10/2021

Tην ενίσχυση των σχέσεων Αθήνας-Λονδίνου καθώς και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο Ν. Δένδιας με τη νέα υπουργό Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Ελ. Τρας. Ως πρώτο βήμα υπεγράφη το μνημόνιο για το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο για τη διμερή συνεργασία στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική, αλλά και σε τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των μορφωτικών σχέσεων στη μετά Brexit εποχή.

Στα μέσα Νοεμβρίου προγραμματίζεται επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Εξαιρετικά σημαντικές χαρακτήρισε τις συζητήσεις ο Ν. Δένδιας και ανέφερε ότι εξετάστηκαν τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, τα ζητήματα εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια σε σχέση με την Ε.Ε. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ είχε συνάντηση και με την υπουργό αρμόδια για τις σχέσεις με Ε.Ε. και ΗΠΑ, Γ. Μόρτον, και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών επιτροπών για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Η Αθήνα επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεων με το Λονδίνο, το οποίο μετά το Brexit βρίσκεται σε φάση αναζήτησης νέων διμερών συνεργασιών και σε μια σειρά ανοιχτών θεμάτων δείχνει να κινείται πιο κοντά στις θέσεις της Αγκυρας. Ιδίως στο Κυπριακό, οι θέσεις της Μ. Βρετανίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και ως εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο κάθε άλλο παρά εποικοδομητικές ήταν για τη Λευκωσία.

Στα διπλωματικά μέτωπα που έχει ανοίξει ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν με τις ΗΠΑ αλλά και με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, η Μ. Βρετανία είναι από τις λίγες χώρες της Δύσης με την οποία διατηρεί σταθερά καλές σχέσεις και είναι ανοιχτή η επιδίωξη της Αγκυρας να ενισχύσει αυτές τις σχέσεις ως αντίβαρο στην εντεινόμενη παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Το επόμενο διάστημα εξάλλου αναμένεται η διατύπωση νέας πρότασης από τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Α. Γκουτέρες για επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών σε διερευνητικό επίπεδο, κατά τις οποίες η Λευκωσία προσβλέπει σε ενεργότερη εμπλοκή του Α. Γκουτέρες και ισχυρότερη πίεση προς την τουρκοκυπριακή πλευρά προκειμένου να προσέλθει στη διαδικασία. Ο Ε. Τατάρ πάντως και σε συνέντευξή του χθες στη γερμανική εφημερίδα FAZ τόνισε ότι η μόνη λύση που μπορεί να αποδεχθεί είναι των δύο ξεχωριστών κρατών και επανέλαβε ότι η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, δεν πρόκειται να αποχωρήσει ποτέ από την Κύπρο.

efsyn.gr