Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο για τους ανεμβολίαστους

by/ 0 Comments / 0 View / 25/08/2021

Νέα μέτρα για την πανδημία ανακοίνωσε η κυβέρνηση βάζοντας στο στόχαστρο με οικονομικές κυρώσεις και αποκλεισμούς όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι.

 

Τα φθινοπωρινά μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο προκαλούν αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο αλλά και από μέρος της επιστημονικής κοινότητας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν δια στόματος του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, οι ανεμβολίαστοι θα υπόκεινται σε αλλεπάλληλα τεστ που θα γίνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Αναλυτικά:

  • Oι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα υποχρεούνται να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα, αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με κόστος 10 ευρώ. Εργαζόμενοι στον τουρισμό, την εστίαση, τις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid test κάθε εβδομάδα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους εκπαιδευτικούς και τους ακαδημαϊκούς, ενώ και οι φοιτητές θα κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα. Δωρεάν θα είναι δύο self test ανά εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους μαθητές.
  • Οσο για την ψυχαγωγία, μόνο για εμβολιασμένους και όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης θα λειτουργούν οι κλειστοί χώροι εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), όπως και οι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι γηπέδων, ενώ οι κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα λειτουργούν για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους, ωστόσο και εκεί θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει ράπιντ τεστ έως 48 ώρες πριν. Το ίδιο ισχύει και για την πρόσβαση σε κλειστά γυμναστήρια.
  • Οσον αφορά τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες, οφείλουν να κάνουν ένα ράπιντ τεστ έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ. Μόνο οι ηλικίες 5-11 ετών θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν σελφ τεστ.
  • Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας, ο εργοδότης διατηρεί το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι και έχει την υποχρέωση να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Κριτική στα μέτρα από την Αθηνά Λινού

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας επεσήμανε ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα χρειάζονται πολλές διευκρινήσεις είναι δύσκολο να καταλάβουμε πως θα εφαρμοστούν ενώ χρειάζεται χρόνος για να δούμε εάν θα αποδώσουν.

 

Η Αθηνά Λινού επεσήμανε (Mega) ότι το ερώτημα δεν είναι εάν είναι σωστό το lockdown στους ανεμβολίαστους αλλά εάν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόσβαση των εμβολιασμένων σε διάφορες δραστηριότητες.

 

Όπως χαρακτηριστικά είπε οι επιχειρηματίες εάν επιλέξουν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες θα μπορούν να έχουν 100% χωρητικότητα στα καταστήματά τους, γεγονός που θα αποτελεί κίνδυνο καθώς θα προκληθεί συνωστισμός καθώς και εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον κορονοϊό.

 

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας επεσήμανε ότι με τη μετάλλαξη «Δέλτα» έχουμε, πλέον, ένα ιό που δεν τον γνωρίζουμε και τόνισε πως «χρειάζεται η χρήση διπλής μάσκας από όλους και παντού».

 

Για μια ακόμα φορά έκανε έκκληση για μέτρα στα ΜΜΜ και επεσήμανε ότι το μέτρο για τα rapid test σε όσους ταξιδεύουν θα έπρεπε να εφαρμοστεί άμεσα και όχι από τις 13 Σεπτεμβρίου.

Efsyn.gr