Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. για την Τράπεζα Πειραιώς

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. για την Τράπεζα Πειραιώς / 5 View / 04/11/2020

Νέος γύρος αντιπαράθεσης ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη δρομολογούμενη κρατικοποίηση των μετατρέψιμων ομολόγων CoCos ύψους 2,040 δισ. ευρώ που θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο 61% από 26,4% σήμερα.

Η υπόθεση ξεκίνησε ενόψει της επικείμενης πληρωμής από την Πειραιώς στο ΤΧΣ των τόκων ύψους 165 εκατ. ευρώ, με την τράπεζα να ζητάει την έγκριση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για καταβολή του ποσού σε μετρητά. Εν αναμονή του SSM οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση «τάσσεται» υπέρ της μη αποπληρωμής, γεγονός που θα οδηγήσει την τράπεζα σε κρατικοποίηση.

Να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το ζήτημα κάλεσε την κυβέρνηση το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ίδιο επισήμανε και για τη διοίκηση της τράπεζας.

Κοινή δήλωση Ε. Αχτσιόγλου, Ε. Τσακαλώτου, Αλ. Φλαμπουράρη και Αλ. Χαρίτση

Η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να αποσαφηνίσει άμεσα τα σχέδιά της σχετικά με την αποπληρωμή των 165 εκατ. ευρώ του τοκομεριδίου του ομολόγου CoCos, αξίας 2,04 δισ. ευρώ, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα θέση έχοντας γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων του ΤΧΣ και των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.

Η πληρωμή του τοκομεριδίου των 165 εκ. ευρώ τον Δεκέμβριο από την Τράπεζα Πειραιώς και πρέπει και μπορεί να πραγματοποιηθεί αφού:

– Είναι δεδομένο ότι η κεφαλαιακή ρευστότητα της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και η ίδια η τράπεζα με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι “Η κεφαλαιακή επίπτωση από την πληρωμή των τόκων σε μετρητά (περίπου 40 μονάδες βάσης) μπορεί να απορροφηθεί από την τράπεζα, με δεδομένο ότι διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαίων ανερχόμενο στο 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης για το 2020 11,25%”.

– Η τράπεζα δεν υπόκειται στην απαγόρευση της ΕΚΤ για μη πληρωμή μερισμάτων λόγω της πανδημίας, όπως εξάλλου ανέφερε και ο ίδιος ο Δ/νων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μεγάλου, σε ενημέρωση αναλυτών την 01/06/2020.

Οι επίσημες διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους κ.κ. Στουρνάρα και Μεγάλου, σύμφωνα με τις οποίες η οφειλόμενη πληρωμή θα εξαρτηθεί από γνώμη του SSM, χωρίς να υφίσταται κανένα νομικό έρεισμα γι’ αυτό, προκαλούν εντονότατη ανησυχία για την απομείωση των δικαιωμάτων του Δημοσίου.

Σε ενδεχόμενο μη πληρωμής του τοκομεριδίου για δεύτερη φορά από την Τράπεζα Πειραιώς, προκαλείται αυτόματα η μετατροπή του ομολόγου CoCos σε μετοχές στην τιμή των 6 ευρώ ανά μετοχή, τη στιγμή που η χρηματιστηριακή της αξία κινείται σε επίπεδα πέριξ των 0,60 ευρώ και θα έχει ως αποτέλεσμα την υποτίμηση της συνολικής αξίας των μετοχών που θα περάσουν στην κυριότητα του ΤΧΣ.

ΥΠΟΙΚ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στον “τόπο του εγκλήματος”»

Σε υψηλούς τόνους ήρθε η απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ανεύθυνα και τυχοδιωκτικά, από άγνοια ή μικροπολιτική σκοπιμότητα, παρεμβαίνει, προφασιζόμενος ότι «ανησυχεί» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Σε ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ σημειώνεται επίσης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατέστρεψε τις αξίες των τραπεζών με την 3η, αχρείαστη, ανακεφαλαιοποίηση, που οδήγησε σε τεράστια απώλεια χρημάτων τους Έλληνες φορολογούμενους, που συρρίκνωσε τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου, πουλώντας σχεδόν «τζάμπα» τις μετοχές του σε ιδιώτες, δήθεν «ανησυχεί»».

Και καταλήγει: «Αιδώς, Αργείοι». Ας μην «ανησυχεί». Η κυβέρνηση θα προασπίσει, όπως μέχρι σήμερα με αποτελεσματικότητα πράττει, το βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο δημόσιο συμφέρον στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Efsyn.gr