ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Οι δύο προϋποθέσεις για την ψήφιση της ελληνογαλλικής συμφωνίας

by/ 0 Comments / 3 View / 01/10/2021

H επικείμενη κύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας απασχολεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Αλέξη Τσίπρα να ανοίγει τα χαρτιά του για τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή.

 

Στη συνεδρίαση του ΠΚ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κάλεσε την κυβέρνηση να μεριμνήσει μέχρι την κύρωση της συμφωνίας και να επανορθώσει τις διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18 που αφήνουν εκτός Αμυντικής Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο αλλά και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.

 

«Εμείς δε θα φέρναμε ποτέ μια Αμυντική Συμφωνία που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μας, καθώς και μια συμφωνία που θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη Γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας στη συνεδρίαση του άτυπου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Καταψηφίζει εάν…

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «έβαλε τις βάσεις από το 2015 της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της άμυνας» και ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση το 2018 για τις φρεγάτες Μπελχάρα, βάση των εισηγήσεων του ΓΕΝ.

 

Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να επανορθώσει με τα άρθρα 2 και 18 γιατί σε αντίθετη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «θα αναγκαστεί να καταψηφίσει τη Συμφωνία, αφήνοντας τη κυβέρνηση να αναλάβει μόνη της το βάρος της ευθύνης αυτών των δύο αρνητικών προβλέψεων για τα συμφέροντα της χώρας».

 

Θυμίζουμε πως λίγη ώρα μετά τις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου από το Παρίσι δόθηκε στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών.

Efsyn.gr