ΣΥΡΙΖΑ: «Πολλά βήματα πίσω» για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

by/ 0 Comments / 13 View / 13/12/2020

Στις αποφάσεις που έλαβε η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα, επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή τις κυβερνητικές τοποθετήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της Ε.Ε. μεταφέρουν την πίεση αποκλιμάκωσης στην Ελλάδα και στην ουσία αθωώνουν την τουρκική προκλητικότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Μοιραία, ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει λυμένα τα χέρια του τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αμήχανη και αναζητεί τρόπους διαχείρισης του θέματος, καθώς είχε καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες για κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης της Ν.Δ. και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως τόσο όσον αφορά στην έλλειψη κυρώσεων, όσο και στην ίδια τη γλώσσα των συμπερασμάτων, στις Βρυξέλλες σημειώθηκαν πολλά βήματα πίσω για τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Αντί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να κάνει σοβαρή αυτοκριτική για το πώς φτάσαμε στα δυσμενέστατα, για την Ελλάδα, αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να δώσει έστω το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση θέλει να αναζητήσει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική, ώστε το – εξαιρετικά κρίσιμο για τα εθνικά θέματα – 2021 να μην προχωρήσει όπως το 2020, αναλώνεται στο να επαναλαμβάνει τις αμήχανες κοινοτοπίες του κ. Μητσοτάκη ότι “η Ευρώπη κινείται αργά”.

Είναι, δε, τουλάχιστον τραγικό ο κ. Πέτσας να θεωρεί θετικό βήμα το γεγονός ότι ο κ. Μπορέλ θα παρουσιάσει έκθεση για την Τουρκία τέλη Μαρτίου, που μπορεί να συμπεριλαμβάνει προτάσεις για κυρώσεις, τη στιγμή που σύμφωνα με τον ίδιο τον  Κυβερνητικό Εκπρόσωπο η λίστα Μπορέλ αποτελούσε ήδη στις 28 Αυγούστου 2020  “κεκτημένο… που ελπίζουμε να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί”.

Δυστυχώς, σε ό,τι αφορά τόσο στην έλλειψη κυρώσεων, όσο και στην ίδια τη γλώσσα των συμπερασμάτων, σημειώθηκαν πολλά βήματα πίσω για τα συμφέροντα της Ελλάδας

Efsyn.gr