ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη: Ούτε μία λέξη για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη: Ούτε μία λέξη για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ / 10 View / 26/09/2019

O ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν τονίζει:

«Μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και την ενημέρωση που έγινε από συνεργάτες της ελληνικής αποστολής, προκύπτουν δύο καίρια ερωτήματα:

1. Έθεσε στον Τούρκο Πρόεδρο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και των παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ;

2. Ζήτησε τον άμεσο τερματισμό τους; Και αν ναι, τι απάντηση έλαβε;

Στις κυβερνητικές διαρροές για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για αυτά τα μείζονα εθνικά ζητήματα.

Πέραν αυτού, όμως, μετά από την ακύρωση της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, μίας συνάντησης που θεωρούνταν ακρογωνιαίος λίθος της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη και τη Γενική Σύνοδο του ΟΗΕ, προκύπτουν τρία ακόμη σημαντικά ερωτήματα:

1. Είχε προηγηθεί της επίσκεψης η αρμόζουσα διπλωματική προετοιμασία από την κυβέρνηση;

2. Υπήρχε τελικά προγραμματισμένη και οριστικοποιημένη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τραμπ;

3. Η συνάντηση ακυρώθηκε ή αναβλήθηκε και θα προγραμματισθεί εκ νέου κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη;

Η εικόνα που μέχρι στιγμής διαμορφώνεται από την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο των ΗΕ είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης πήγε απροετοίμαστος σε ένα ταξίδι κομβικό για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Οφείλει όμως να κατανοήσει ότι οι διεθνείς σχέσεις της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εξαντλεί μονάχα σε διεκπεραιώσεις επικοινωνιακής πολιτικής και οικογενειακής προβολής.»

Tι λένε κυβερνητικές πηγές για την επίσκεψη Μητσοτάκη – Επιβεβαιώνουν ότι δεν τέθηκε θέμα κυπριακής ΑΟΖ στη συνάντηση με Ερντογάν

Μπορεί οι κυβερνητικές πηγές να μιλούν για «θετικό κλίμα» στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, πλην όμως επιβεβαιώνουν διά της μη ρητής αναφοράς ότι ο έλληνας πρωθυπουργός δεν έθεσε θέμα ΑΟΖ ή παραβιάσεων στο Αιγαίο. Σε κανένα σημείο δεν γίνεται σαφής αναφορά ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα, ενώ υπάρχει μόνο μια γενικόλογη διατύπωση ότι «η ελληνική κυβέρνηση περιμένει αποτελέσματα».