«Συν-Εργασία» / Κατέρρευσαν τα εισοδήματα των εργαζομένων

by/ 0 Comments / 2 View / 20/03/2021

Την πλήρη αποτυχία του προγράμματος “Συν-Εργασία” και τη δραματική απομείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων μέσα στην πανδημία επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, φορέα εποπτευόμενου από το υπουργείο Εργασίας.

 

Είναι χαρακτηριστικό το ότι, ενώ σε αναστολή συμβάσεων εργασίας τέθηκαν ή υποχρεώθηκαν να ενταχθούν από τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις περισσότεροι από 1 εκατ. εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στο πρόγραμμα “Συν-Εργασία”, το οποίο η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας διαφήμιζαν ως σωτήριο για τα εισοδήματα των εργαζομένων, εντάχθηκαν τελικά λιγότεροι από 70.000 εργαζόμενοι.

 

Η έκθεση καταγράφει την εκτίμηση ότι οι μηνιαίες μισθολογικές απώλειες των εργαζομένων με αναστολή σύμβασης εργασίας (και για όσο διάστημα βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας) ανέρχονται περίπου στο 30% έως 35%, ενώ ο μέσος όρος της μισθολογικής αναπλήρωσης του (μέρους του μισθού τους) από τον Μηχανισμό “Συν-Εργασία” ανέρχεται στα 247 ευρώ μηνιαίως.

 

Επίσης ο αριθμός των εργαζομένων που εντάχθηκε στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» είναι εξαιρετικά χαμηλός και συνολικά από τον Ιούνιο 2020, οπότε θεσμοθετήθηκε, δεν υπερβαίνει το 3,4% του συνόλου των μισθωτών (68.364 άτομα).

 

Τι καταγράφει η έκθεση

 

Αναλυτικότερα η έκθεση του ΕΙΕΑΔ καταγράφει τα ακόλουθα στοιχεία για την εξέλιξη των αμοιβών των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολές συμβάσεων εργασίας ή στον μηχανισμό «Συν-Εργασία».

 

1. Κατά την αρχική φάση της πανδημίας, Μάρτιος – Απρίλιος 2020, οπότε επιβλήθηκε το πρώτο και αυστηρότερο lockdown, οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή ανέρχονταν σε 992.443 άτομα, που αντιστοιχούν στο 46,4% του συνόλου των μισθωτών της χώρας.

 

2. Κατά την ενδιάμεση φάση της πανδημίας, το εξάμηνο Μάιος – Οκτώβριος 2020, διάστημα στο οποίο σημειώνεται το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας κυρίως στους κλάδους του εμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού (κλάδοι με την υψηλότερη απασχόληση), η πορεία του αριθμού των εργαζομένων σε αναστολή εργασίας παρουσιάζει αρχικά μια σταδιακή και σημαντική μείωση κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο 2020, ενώ στη συνέχεια παρατηρείται μια σταδιακή αύξηση σχετικά μικρού μεγέθους.

 

3. Κατά τη διάρκεια της τρίτης φάσης, που αρχίζει τον Νοέμβριο του 2020 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα και σηματοδοτείται από ένα νέο lockdown (λιγότερο αυστηρό ωστόσο από το αντίστοιχο Μαρτίου – Απριλίου 2020), οπότε υπήρξαν μικρά ενδιάμεσα διαστήματα υπό όρους ανοίγματος της αγοράς και κυρίως του λιανικού εμπορίου, ο αριθμός εργαζομένων με αναστολή σύμβασης εργασίας αυξάνεται δραστικά φτάνοντας τους 743.143 τον Νοέμβριο του 2020 και τους 532.208 τον Φεβρουάριο του 2021.

Avgi.gr